Írások, előadások jógáról, meditációról,

Szvámí Véda Bháratí utolsó beszéde az öt éves csendfogadalom megtétele előtti szangha összejövetelén – 4. rész

Általában, mikor szannjásza díksát adunk, mikor valaki lemondási fogalmat tesz nálunk, és a Gangesz partján új szannjászinként megkapja a sáfrányszínű ruhát, adunk egy mahávákját is. Sok mahávákja (nagy mondás) van, ebből négy a legismertebb, de több is van, amit szintén használok.

Szvámí Véda Bháratí utolsó beszéde az öt éves csendfogadalom megtétele előtti szangha összejövetelén – 3. rész

Végezzetek néhány ismétlést a meditációs időtökben, de napközben elég ezen kívül még két másik gyakorlatot megcsinálni
1. Maradjon ellazult a homlokotok.
2. 2-3 óránként végezzetek egy 2-3 perces légzéstudatosítást a mantrátokkal.
3. 2-3 óránként, és ez a 3. gyakorlat, végezzétek a Síva-szankalpa-erősítést, hogy az elhatározásaitok szattvikusak legyenek…

Szvámí Véda Bháratí utolsó beszéde az öt éves csendfogadalom megtétele előtti szangha összejövetelén – 2. rész

A következő öt évben és életetek hátralévő részében: bármilyen málátok van, bármilyen mantrátok van, bármilyen légzésetek van, és azért, hogy elkerüljétek az egó, a hiúság, a hatalommal, a pozícióval és az anyagi helyzettel való túl szoros azonosulás csapdáit…

Szvámí Véda Bháratí utolsó beszéde az öt éves csendfogadalom megtétele előtti szangha összejövetelén – 1. rész

Az alábbi írás Szvámí Véda 2013. március 9-én tartott előadásának leirata. Az előadás a 2013-as közösségi találkozón hangzott el, ahol Szvámidzsí ismertette a következő öt év gyakorlatát.

Szvámí Ráma: A guru és a belső fény

Ha felkészültél arra, hogy megismerd a magasabb tudást, akkor ki is érdemled azt. Kiérdemelni azt jelenti, hogy növelni a kapacitásod. A teljes óceánt akarod egy vödörbe tölteni. Az óceán ott van. A tiéd lehet, de nincs meg hozzá a kapacitásod. Amikor kiérdemled, akkor elegendő lesz. Az Úr, a Valóság, az Igazság mindig benned van. Egyszerűen csak rá kell ébredned erre. Őszinte törekvéseket tehetsz azzal, hogy dolgozol magadon.

„Akhanda mandalákáram” mantra

Az, amelyet nem lehet részekre osztani, amelyet egy teljes egészként lehet csak felfogni, megérteni. Az egészet egyszerre, nem pillanatokra bontottan – nem úgy, hogy egy részt megértünk most, egy másik részt később. Ilyen Az a mandala.

Szvámi Ritaván Bhárati előadása (2016. szeptember 25., Budapest) – II. rész

A mantrád, ez a gondolathullám magával hozza az összes többi gondolathullámot. Megtanulsz majd nagyon mélyen elmerülni ebben a belső csendben, békében. Meg tudod ezt csinálni most? Én azt hiszem, hogy igen. Fogod-e csinálni? Ez viszont teljes mértékben rajtad múlik. Amikor ezeket a változásokat megteszed, rájössz, hogy meg kell tenned újra meg újra.

Síva – VI. rész

A Síva elv a nagy jógik formájában is megnyilvánulhat. Magát Sankaracsárját, a Síva energiához kapcsolódó advaita védánta nagy tanítóját is ide sorolhatnánk. Sankaracsárja gyönyörű sztótrákat (ford. megj.: himnuszokat) szentelt Sívának, és a védánta hagyomány alapján kidolgozta a saiva filozófia számos aspektusát.

Szvámi Ritaván Bhárati előadása (2016. szeptember 25., Budapest) – I. rész

A guru meditációs sálát körítem mindannyiótok köré. Amely egyben a békének ugyanaz a szerető köre, körbeölelő sála, amelyet Szvámi Véda is oly sokszor terített már körénk. Világos, hogy azért gyűltünk össze, hogy újra meglátogassuk a tudatosságunk anyaföldjét. Ezt a hazát, ahol nincsenek szétválasztottságok, különállóságok.

Síva – V. rész

Tehát, mi történik? A Síváról alkotott elképzelésed lassan megváltozik. Már nem egy teremtménynek vagy személynek tekinted, hanem elkezdted megérteni az alapelveket, az erőket.

Bejegyzések navigációja