A negyven napos kihívás

„Tradíciónk emlékeztet bennünket arra, hogy bár gyakoroljuk a jógát, képzetlen, szétszórt elménkben minden betöltetlen vágyunkat, félelmünket, tendenciánkat szorosan őrizzük, és ezek tudattalan szokásainkká válnak. Amint tudatossá kezdünk válni róluk, megtanuljuk elengedni, kilélegezni, kioldani a graha (megtartás) e szokásait, ezáltal lendületet adva a pranidhána új gyakorlatának, ami a tudatosságban, saját isteni természetünk teljességében, egyesültségében és örömében való nyugvás. Ez az ahimsza teljes virágzása. Életünk az odaadás táncává válik. És ezen okból emlékeztet Tradíciónk az élet céljára e háromban: aparigraha, ísvara pranidhána és ahimsza.” – Szvámí Ritavan Bhárati

***

Ha még nem kezdted el az éves Spirituális Fesztivált, még most is elkezdheted. Ha már elkezdted, kérlek, folytasd. E fesztivált mindenütt ünnepelheted, bárhol is vagy.

Gyakorlásod során használhatod a honlapra már felkerült szövegeket, vagy az alábbiakat:

 

„A negyven napos kihívás” 

Michael Smith

 

A Meditációs Központ Vaszudéva elvvel kapcsolatos kiemelt témái közül az egyik a napi gyakorlás rendszeressége és a napi meditáció pontossága.

Majdnem minden Szvámí Ráma és Szvámí Véda által írt könyvben találunk ajánlást a személyes meditációs idő pontos betartására. Ezt számos alkalommal ajánlotta Pandit Dabral is. A komoly tanítvány legbiztosabb jele minden bizonnyal a pontosság.

A rendszeres gyakorlás olyasmi, amit eleinte mindig elhatározunk, amikor először kezdünk a Meditációs Központba járni, majd egy s más ok miatt, ahogy haladunk és kitérőket teszünk, meditációnk pontatlanná válik. Az éves 40-napos fesztivál lehetőséget ad arra, hogy visszatérjünk az alapokhoz.

Mindnyájan érezzük a véletlenszerűség negatív hatását a gyakorlásunkra, az akadályozó helyzetek vagy a hanyagságunk miatt. És hallunk pozitív beszámolókat is személyes áttörésekről, amelyeket a harminc-negyven napig pontosan betartott meditáció eredményez.

Az asramban tartózkodás számos előnye közül az egyik, hogy fix napirendet tartunk, de ezt megcsinálhatjuk úgyis, hogy egy-, két- vagy háromnapos elvonulást végzünk, mint pl. a helyi csendelvonulások. Szvámí Véda mindig azt tanácsolta az elfoglalt embereknek, hogy tartsanak fél napos csendelvonulást „újraindításként”. De a legjobb módja a gyakorlási rendszeresség elérésének az, ha a mindennapi életünket asram-szerűvé tesszük a személyes fegyelem révén.

Időben ott ülni a napi meditációban, elhozza az egész nap harmóniáját és egyensúlyát

  1. mert már maga a rangsorolás és a beosztás rendszeressé teszi a meditációs ülést
  2. és megérteti, hogy a meditációban tapasztalt mélység, számos minőségi változást is hoz az alvás, a pihenés és relaxáció, az étkezés, a kapcsolatok, a gyakorlás, az érzelmi egyensúly stb. terén – így láthatóvá válik, hogy csak a meditáció pontossága egymaga az egész szádhanát gazdagítja.

Az időbeosztás rendszerességével együtt jár az egészség, az energia és az éberség növekedése. Ez összefügg a Dinacharja ajurvédikus elvével és gyakorlatával. Itt említhetjük Rudolph Ballentine, David Frawley, Vasant Lad, Robert Svoboda és mások írásait. Veena Blilie és Saumya Ayurveda szorosan együttműködik a Meditációs Központtal, és a http://sauya-ayurveda.com/ -on érhető el.

A napi meditációs időre vonatkozó elkötelezettség, az a fókusz, hogy „ott kell lennem, ott lehetek, ott leszek és az az áldás, hogy lesz!” már magában egy mini-meditáció és pozitív irányt ad az elmének egész napra.

Gyakran felmerülő kérdés, hogy hogyan kezeljük az utazást, a vendéglátást, a váratlan akadályokat, és a vészhelyzeteket. A válasz, hogy maradjunk „ráhangolódva”, legyünk ott mentálisan a meditációs időnkben, még akkor is, ha éppen mást csinálunk. A „szándék” mindig a legfontosabb, és egy őszinte elhatározással a rendszeresség bizonyosan megérkezik.

***

Hogyan fogod meglelni, hogy mi az, ami sohasem alszik, és sohasem ébred, és amelynek csak sápadt tükröződése az Én-érzetünk? Hogyan fogsz bármit is megtalálni? Azáltal, hogy szívedet és elmédet rajta tartod. Érdeklődésre és biztos emlékezésre van szükség. Emlékezni arra, amire emlékezni kell, a siker titka. Megleljük, ha igyekvők vagyunk, ha keressük, ha nyomozunk utána, naponta és óránként rákérdezünk, ha az életünket adjuk a felfedezéséért. (A minőség és a lehetőség) a komolysággal érkezik. Ami a legfontosabb, az az ellentmondástól való mentesség: a cél és az út nem lehet különböző szinten, az élet és a fény nem lehet ellenséges, a viselkedés nem csalhatja meg a hitet. Hívd akár őszinteségnek, tisztességnek, teljességnek, nem fordulhatsz vissza, nem vonhatod vissza, nem tépheted ki a gyökereit, nem hagyhatod magára a meghódított területet. A szándék állhatatossága és a keresés tisztessége meghozza a célodat. Mind elér hozzád, amint elindulsz. Csak az első lépést tedd meg először. Minden áldás megérkezik belülről. Fordulj befelé. (Sri Nisargadata)                                                                                                                                                        

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.