AHYMSIN a Föld körül: Budapest, Magyarország

Írta: Frankó Csuba Dea

Fordította: Melcher Noémi

Eredeti cikk: https://ahymsin.org/docs2/News/202008/02.html

Nagyjából húsz éve történt, hogy a Guru Kegyelmének áramlása megindult Magyarország felé, Magyarországon keresztül. Ez annak az egész Európát érintő jógaforradalomnak az időszaka volt, amikor az igazán eltökélt keresők kiléptek a valóságba, elhagyva a kis számban elérhető magyar nyelvű jógakönyvet, hogy felfedezzék a misztikus Indiát. Az élő bölcsességet és a Gurut keresve. Nehéz visszanyomozni a kapcsolatfelvétel első lépéseit, az első szádhakákat, akik találkoztak Szvámí Védával, de amennyire adatgyűjtésem sikeres, magyarok 2002 óta látogatják az asramot. Három fiatal magyar nő, Kosik Enikő, Jakab Krisztina és Nagy Gabriella, 2004-ben másfél hónapot töltött szeretett Szvámí Védadzsínk társaságában a Szádhana Mandirban (azokban az időkben, amikor az SRSG még nem létezett). Szvámí Véda csak „három lányom”-ként emlegette őket. Egy másik magyar hölgy, a festőművész Hummel Rozália, aki Indiában élt akkoriban, meghívta Szvámídzsít, hogy jöjjön el Magyarországra tanítani. Az első látogatás sikertelen volt. Adminisztratív okokra hivatkozva nem engedték át Szvámídzsít az osztrák-magyar határon. Ahogyan a „három lány” egyike nyilatkozta: „A körülmények még nem voltak elég érettek ahhoz, hogy üdvözölni tudjuk itthon Őt.”

Ez után a sikertelen kísérlet után a Tradíció magyar vonalának korai hírvivői megkeresték Papp Józsefet, aki hosszú ideje jógagyakorló, igazi szádhaka volt már akkor is. Elutazott az asramba, és felvállalta, hogy megszervezi Szvámídzsí magyarországi utazását és tanítását. Ezúttal minden rendben volt, az erők összegyűltek, hogy támogassák a küldetést, hogy a magyar szangha fantasztikus útja megkezdődhessen.

Szvámídzsí első előadása 2005-ben, egy Budapest melletti településen, Dobogókőn valósult meg. A résztvevőket mélyen belül megérintette az Ő bölcsessége, és elhatározták, hogy tovább tanulnak Tőle. A látogatása alatt Szvámídzsít Balog Margó (Maya) és Pandit Ananta kísérte, akiknek jelenléte szintén mély lenyomatot hagyott a feltétel nélküli szeretetről és a spirituális tapasztalásokról a kis csoport szívében és elméjében. Ezek után abban az áldásban részesültünk, hogy Szvámí Véda rendszeresen ellátogatott Magyarországra, míg csendfogadalmát meg nem tette. Ebben az időszakban (2005-2012), tanított többek között Patandzsali Jóga-szútráiról, a jóga nidráról és számos más gyönyörű iratról és gyakorlatról. Szvámí Ritavan (a korábbi Pandit Ananta), Stoma Parker és Ashutosh Sharma is elkísérték Őt ezekre az utakra, mialatt oly bőkezűen osztottak meg gyakorlatokat, inspirációt és személyes tapasztalatokat, melyet nehéz szavakba önteni. Sokunk családtagjaivá váltak az évek alatt, ezzel számos otthonra lelve gyönyörű hazánkban, ahol sokan várják, hogy újból és újból visszatérjenek.

Szvámídzsí az első előadásán egy küldetéssel ruházta fel a résztvevőket:

 1. Hozzanak létre egy meditációs csoportot, mely együtt ül minden héten, ugyanabban az időben, bárhol is legyenek épp a Földön

A csoport választása vasárnap este 9 órára esett. Mára, a közösségi gyakorláshoz gyakorlók százai csatlakoznak.

 • Hozzanak létre egy szervezetet, egy esernyőt mely alatt a Guruvonal gazdag öröksége kivirágozhat

A Himalájai Jóga Meditáció Közhasznú Egyesület még ugyanebben az évben megalapításra került. A közösség tiszteletnek örvendő tagjai: Papp József, Mezősi Anna (az egyesület jelenlegi vezetője), Margittay Tamás és még sokan mások közreműködésével. Ma 87 tagja és több mint 700 mantrabeavatottja van a szervezetnek. Mindezen idő alatt, a készületek megkezdődtek, és 2010-ben fizikai formájában megnyílt a magyarországi himalájai jógaközpont. Azóta kétszer kellett költöztetni a központot; ma egy finom energiákkal teli otthona van Budapest szívében.

 • Valósítsák meg a jógaoktatói programot (Teacher Training Program) Magyarországon, hogy felkészítsék a szádhakákat a tradíció gyakorlataira, a himalájai bölcseletekre

Most augusztusban éppen a 3 éves jógaoktatói program 5. generációja zárult le. Ezzel összesen 87 okleveles himalájai jóga oktatója van a magyar alszervezetnek.

A szervező csapat és a himalájai közösség lélegzetelállító tempóban, exponenciálisan kezdett növekedni, és erőfeszítéseik gyönyörű gyümölcsöket hoztak:

 • 2005 óta a Tradíció mestereinek 28 könyvét fordítottuk magyarra.
 • 2006-ban a szádhakák első magyar csoportja az asramba látogatott, és beavatásban részesült. Azóta minden évben legalább egy vagy több csoport utazik Magyarországról Rishikeshbe. Szvámí Ritavan elmondása szerint az elmúlt években nem volt olyan hét, amikor ne lett volna magyar szádhaka az asramban.
 • 2007-től kezdve Szvámí Ritavan, Stoma és Ashu közreműködésével magyarországi csendelvonulásokat kezdtünk szervezni. Először idén, 2020-ban, a COVID járvány miatt maradt el.
 • A Facebook oldalunk, mely Puskás Kata Szidónia gondozása alatt áll, körülbelül 19 000 (!) követőt számlál.
 • Központunkban számos tanításnak és programnak ad otthont, és tanáraink rendszeresen tartanak elvonulásokat országszerte.

Az önkéntesek csoportja olyan sok embert számlál, hogy itt nem sorolható fel az összes csodálatos segítő neve, de, hogy megemlítsünk néhány embert, akik rengeteg idővel és erőbefektetéssel folyamatosan hozzájárul szeretett Mestereink örökségének ápolásához:

 • Diószegi Ilona, Zsolnai Andrea, akik Annával irányítják az egyesületet;
 • Puskás Kata és Lepsényi Dorina, akik az egyesület kommunikációs csatornáiért felelnek;
 • Márk Tamás, Gazda Tamás és Frankó Csuba Dea, akiknek a honlap létrehozását és üzemeltetését köszönhetjük.
 • Kelemen János, Borkovits Tamás, Holló Imola, Bajnok Panni, Csuba Kata, Frankó Csuba Dea, akik a könyvek fordításában, tolmácsolásban és rendezvények szervezésében segítenek;
 • Daubner Béla, Szabó Katalin, Rácz Jenő, Nagy Melinda és Zoltán, Kornhoffer Tünde és Márk Tamás, akik utakat szerveznek Indiába;
 • Dalnoki Magdi és Szabó Kata, akik megtalálták, felújították és berendezték a mostani központunkat;
 • Dalnoki Magdi, Lázár Barbara és Somrai Szabó Szilvia, akik a vezetőségben dolgoztak éveken át;
 • Budinszky Gabriella, Mészáros Ágnes és László, akik rendszeresen elszállásolják külföldi tanárainkat.

2019 őszén három szádhaka: Daubner Béla, Kondor Attila és Mezősi Anna megkezdték az útjukat afelé, hogy ők is beavató tanárrá váljanak.

Szvámídzsí egy igazi spirituális családot hozott létre nekünk, amelyben mindannyian gyengéd, de határozott hívást érzünk Tradíciónk csendes kamrái felé, Szvámí Ráma titokzatos alakja felé, Szvámí Véda szerető elméje felé, Szvámí Ritavan szelíd és bőséges törődése és az SRSG békés, otthonos érzete felé. Mestereink jelenléte kézzelfogható életünk minden pillanatában, még akkor is, amikor az út göröngyös, amikor feszültségek merülnek fel, amikor személyes fejlődésünk fázisai felkavarják a közös elmemező felszínét. Ez az elmemező gyengéden vezet bennünket a himalájai Tradícióhoz való tartozás mély érzetével, a szeretet mély érzetével, amelyet mindannyian a Guruk láncolata iránt érzünk,

Gyermek beavatások

https://ahymsin.org/docs2/News/202008/photo/thumb/02a_children_initiation.jpg

https://ahymsin.org/docs2/News/202008/photo/thumb/02b_children_initiation2.jpg
https://ahymsin.org/docs2/News/202008/photo/thumb/02c_children_intiation_group.jpg

TTP (Tanárképző Program)

https://ahymsin.org/docs2/News/202008/photo/thumb/02d_first_TTP_class_graduations.jpg

Budapesti Központ

https://ahymsin.org/docs2/News/202008/photo/thumb/02e_himalayan_center_budapest2.jpg

Jóga Nidra Konferencia

https://ahymsin.org/docs2/News/202008/photo/thumb/02f_yoga_nidra_conference.jpg

Fotók: Márk Tamás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.