Közgyűlés jegyzőkönyv 2020

A Himalájai Jóga Meditáció Közhasznú Egyesület 2020-as évi rendes beszámoló közgyűlése

2021. 04. 24. 18.15/18. 30

Helyszín: az Egyesület Zoom szobája

A 18.15-kor határozatképtelen közgyűlést 18.30-tól tartottuk meg.

A jelenlévők egybehangzóan megszavazták a levezető elnök, a jegyzőkönyv-író és a két hitelesítő személyét.

Levezető elnök: Dr. Borkovits Tamás

Jegyzőkönyv-vezető: Havasi Marianna

Jegyzőkönyv hitelesítői: Zsolnai Andrea és Auner Andrea

Jelen voltak:

Mezősi Anna, Papp József, Dr Borkovits Tamás, Diószegi Ilona, Mészáros László, Gonda András, Zsolnai Andrea, Auner Andrea, Marton Gabriella, Nagy Melinda és Nagy Zoltán, Dalnoki Magdi, Soós László, Márta, Puskás Kata, Márk Tamás (később csatlakozott), Havasi Marianna

2 napirendi pont:

  • 2020. évi beszámoló
  • 2022 január 1-től az elnök személyében tervezett  változás
  1. Napirendi pont:

Mezősi Anna az Egyesület elnöke ismerteti a 2020-as év tevékenységeit

2020-ban új feltételrendszer alakult ki: mérleget vonva, hogy mi mindent nyertünk és mit veszítettünk:  sok minden a veszteség oldalán áll, de néhány pozitívum is történt mindennel együtt.

A nehézségek közé sorolandó, hogy nem tudtak jönni a külföldi tanárok, elmaradtak a programok, táborok, rendszeres heti órák, workshopok, beavatások, a működésünk korlátozott keretre húzódott vissza, ezek alapvetően  az online oktatások.

tt viszont két szempontból is nyereség, ahogy a Zoom és Facebook live használatával kialakultak:

  • az esti meditációk, amelyeket minden este tartottunk tavaly óta, ezek korábban közösen nem jöttek így létre, és
  • sok olyan vidéki és külföldi tagunk is tudott kapcsolódni, akik eddig nem tudtak részt venni ezeken a programokon.

Az Egyesület számtalan elmaradt programja mellett volt időnk arra, hogy megjelentessünk 2 könyvet, ezek a Vidzsnyána Bhairava, amelyet Kelemen János fordított és az

Ősi mesterek bölcsessége, amelyet Borkovits Tamás fordított.

Az utóbbit Kondor Attilával együtt lektoráltuk, illetve korrektúráztuk, a Vidzsnyána Bhairavát pedig Jánossal együtt  lektoráltuk. A Timcsák Géza hasonló témájú programja alapján készített fordításokkal indult ez a szöveg, és utána János fordította át, dolgozta össze, és vitte végig ezt az egész folyamatot.

Az egyesület mindennapi működésében a vezetőségnek köszönetet szeretnék mondani Diószegi Ilona és Zsolnai Andrea, valamint Borkovits Tamás személyében, illetve a TTP működésében Auner Andrea, a Facebookban Puskás Kata és Egri Márta segített, a honlapnál megbíztuk a munka elvégzésével Lepsényi Dorinát.

A tavalyi év sikerének gondolom, hogy az 5. TTP csoport le tudott vizsgázni a magyarországi tanárok részvételével, ebben a vizsgáztatási periódusban Ashu és Stoma csak rövid időre tudott online bekapcsolódni, de a magyar tanárok elsősorban Józsi, Ili, Tamás, Auner Andi, Zsolnai Andi és magam, ezt a vizsgáztatást végig tudtuk csinálni. Ennek eredményeképpen 29-en vizsgáztak le az 5. TTP csoportból, és az előző TTP csoportból Szkalák Andrea és Máté Igor, így 31 új tanárunk van, ezzel az Egyesület tanárainak száma 111 főre emelkedett, ami nemzetközi viszonylatban is jelentős potenciál.

A beavatottak száma 750 között maradt a beavatások elmaradása miatt, viszont van kb 40. várólistán várakozó jelentkezőnk.

Az egyesület tagjainak száma a tavalyi 90-ről 85-re csökkent. Ez a tagdíjbefizetések alapján kalkulált szám. A március 31-ig tartó, eltolódott fizetéssel elég nehéz követni az éves nyilvántartást. A 2020-as számolás részben átjön 2021-re…..

ami 285000 Ft a korábbi 400000-hez képest.

Ezek alapján elmondhatjuk, hogy: az egyesületi tagság nem különösebben vonzó a beavatottak számára. Ez továbbra is fennáll és a tagdíj befizetéseknél jelentkezik.

Az Egyesület éves mérlege sok év után negatív, 312 000-Ft-tal csökkent a tavalyihoz képest az egyesület vagyona, ami így is több mint 40 millió.

(A Kiss József utcai lakás minden évben csökkenő értékkel szerepel ebben, miközben a valóságos piaci értéke kb a 3x-osára emelkedett) A könyvelés számítása alapján ez az idei mérleg.

Az adó 1%-ból adódó támogatás viszont megduplázódott, az előző 400 000-ről 803 000-re nőtt, és kb. ugyanannyi, 1074 000 –Ft-nyi adományt kaptunk magánszemélyektől, mint tavaly.

Viszont sajnos az összes programunk elmaradt, a bevételei is elmaradtak, bár a Zoom üzemeltetése révén a tanárok egy része nem ingyenesen, hanem későbbi átutalásos befizetésekkel tanít. Mivel a tanárok számára is egy megélhetési krízist jelenthet ez a járványos időszak, ezért arányában kevesebbet kértünk befizetni az Egyesület számára is, mint amikor terembérletből jött a bevétel.

Amikor egy programot megszervezünk, a tavaly július 1-i adórendelkezések szerint 8 napon belül minden befizetésről számlát kell kiállítani, ez a számla közvetlenül a NAV-hoz érkezik. Amikor a program elmarad, meg kell beszélni a részvevőkkel, hogy mi legyen az előlegbefizetésekkel. Vissza kell fizetni az előleget és sztornózni a számlát. 5 program esetén hajtottuk ezt végre, több száz emberrel.

Zsolnai Andreának szeretném megköszönni, hogy ezt az eléggé lélekölő feladatot példátlan precizitással és hozzáértéssel végezte el. Ebből is látható, hogy anyagilag milyen szintű nehézségekbe ütközött az Egyesület működése.

A közüzemi számláinkat, a különböző online fórumaink működési költségeit továbbra is állnunk kell.

A könyvértékesítés a duplájára emelkedett: kb. 2 millió Ft

A könyvkiadás kapcsán ez a fent említett két könyv egyesületi kiadvány lett, egyszerre kell fizetni kiadáskor annak az 500 könyvnek az árát, és lassan térül meg.

Kiemelném még azt, hogy ebben a helyzetben, felmérve az ashram anyagi nehézségeit, Diószegi Ili  kezdeményezett egy gyűjtést az ashram számára, amiben 70 főtől 2,7 millió adomány jött össze, és 1-2 személy felajánlásából további 1,5 millió, tehát jelentősebb összeggel tudjuk az ashramot is segíteni, pillanatnyilag a módját keressük, hogy hogyan tud ez az ashramhoz eljutni a legrövidebb időn belül.

Van egy olyan minősítése a közhasznú egyesületeknek, hogy Erőforrásokkal ellátottság és Társadalmi támogatottság, és mindkét minőségben a stabil és jól működő egyesületek közé tartozik a mi egyesületünk.

Szeretném megköszönni Deának és Kiss Katának a Zoom-ban való segítségüket. Amikor elkezdődött az egész folyamat, akkor egyenként a tanárokkal leültek és segítettek abban, hogy el lehessen ezt indítani. 

Ez volt a 2020-as beszámoló.

A közgyűlés az elnök beszámolóját a 2020-as évről egyhangúlag elfogadta.

2.napirendi pont.

Mezősi Anna készül lemondani az elnöki tisztségéről és javaslatot tesz az utódlásra:

16 éve dolgozom az Egyesület vezetőségében, az első 8 évet Józsival együtt, ezt a második 8 évet külön. Úgy gondoltam, hogy itt az idő, hogy a következő generáció, aki nagyon felkészült és egy csomó mindent jobban tud csinálni már, mint a mi generációnk, ő is lehetőséget kapjon a vezetésre.

A következő évben töltöm be a 60. évemet, ami remélhetőleg nem egy valóságos határ, de azért jelzi az idő múlását. Szeretnék a mindennapi adminisztratív feladatoktól a háttérbe vonulni, és több időt tölteni a saját gyakorlásommal. Erre sok inspirációt jelentett a tavaly november-decemberben itthon töltött 40 napos csend is, minden ilyen alkalommal egyre jobban kiderül, hogy ez a spirituális utazás is olyan mint a léggömb, minél nagyobbra fújjuk, annál nagyobb felületen érintkezik az ismeretlennel. Valahol a spirituális út is ilyen, hogy egyre jobban látjuk, hogy mennyi minden hiányzik még, hogy mi az, amiért többet kell tenni. 

Ezt az elképzelésemet megosztottam Szvámídzsível, és egy nagyon kedves levelet küldött, amit nyersfordításban elmondanék. Ez a levél nekem és Diószegi Ilonának szól, akit megkértem, hogy ő legyen az, aki átveszi majd az Egyesület vezetését. Szvámídzsí azt írta, hogy az Ahymsyn központoknak a vezetése a Himalájai Tradícióban spirituális alapelvekre épül, és ez magában foglalja azt is, hogy megfigyelik, hogy milyen minőségei vannak annak az adhikarinnak a Védanta szerint és hogy hol áll az életében a jámák és nijámák alkalmazásával a Jóga-szútrák szerint. A napi gyakorláson keresztül fenntartva a légzéstudatosságot és az ajapa japát, a spirituális kereső megérti, hogy elvárás számára az érzelmi tisztítás, az önmegfigyelés, a gondolatok, tettek és a negatív szokások megfigyelése és átváltoztatása pozitívabba. A személyiségnek egy ilyen finomítása magában foglalja, hogy kifejlesszük a következő minőségeket: szeretetteli, toleráns, kiegyensúlyozott, szolgálat-orientált, segítőkész, önzetlen, kellemes elméjű, érzelmileg stabil, és megalapozott a létezésre való állandó tudatosságban, az Atma Tattva Avalokanam-ban. Ezeken kívül egy ilyen vezetőtől elvárják, hogy folyamatosan fejlessze magát a szvádhjája, a szentiratok tanulmányozása témakörében, Szvámí Rama és Szvámí Véda írásainak és tanításainak a tanulmányozásával. Ilinek azt javasolta, hogy folytassa ezt az utat, hogy elérje a Guru által adományozott megfelelést ennek az évnek a végére. Tőlem pedig azt kérte, hogy mentoráljam őt ezekben a hónapokban, hogy az átmenet időszaka erőfeszítés nélküli legyen, amikor bekövetkezik. Szeretetét és a Guru vonal áldását küldte ehhez az egész folyamathoz.

Hogy őszinte legyek, jó, hogy amikor én az elején voltam ennek, nem mondták el, hogy mi mindenre kell odafigyelni, mert ha most meg kellene ítélni hogy én megfeleltem-e ennek, akkor csak a törekvést tudnám felmutatni. Biztatnám Ilit, hogy ő is ugyanilyen módon tud hozzákezdeni. Személyesen még két dolgot szeretnék hozzátenni.

Gondolkoztam hogy mivel zárjam ezt a folyamatot, azon kívül, hogy ennek a levélnek a tükrében még nyilvánvalóbb, hogy micsoda kegyelem, hogy ezt a 16 évet ezzel a szolgálattal tölhettem. Más alkalommal már beszéltem róla, hogy amikor először volt itt Szvámí Véda és éppen a könyvének az aláírásait végezte, és ő ezt úgy csinálta, hogy egy-egy verset írt mindenkinek, akkor én ott álltam, néztem őt, és láttam egy kis indiai öregembert, és azon gondolkoztam, hogy ez-e az a mester, akire én annyira vártam, és akkor egyszercsak megláttam, amit egy másik mesterem, akitől festeni tanultam úgy fogalmazott, hogy “ne álljak a kép és Isten közé”. Ő nagyon sok mindent tudott, de számomra a legfontosabb tanítás az volt, hogy mesterként ne állj a kereső és a spirituális út vagy az isteni minőség közé. Mivel ez volt az első tanítás, ami általa számomra átjött, ahogyan ő is erre törekedett, úgy gondoltam, hogy ezt az egész szolgálatot is egy hasonló attitűddel szeretném végezni. Nem magamat mutatva meg, hanem a spirituális út eredményét.

A másik, amit a beszámolóhoz lehetett volna hozzátenni, az egy nagyon személyes dolog, a jelenlévők közül is többen találkoztak ezzel. Tavaly eltávozott közülünk Szente Ágnes. És nem is önmagában ez a tény, amit megemlítenék, hanem az, hogy úgy tudtunk ott lenni vele többen a Tradícióból, mint egy igazi család. Egészen az utolsó napokig tudtuk segíteni a jelenlétünkkel az ő békés és tiszta átmenetét. Számomra egy nagy reménynek a beteljesedése volt, hogy mi emberek az életünk legnehezebb időszakaiban tudunk így együtt lenni, és hogy ez a Tradíció emberi minőségét tekintve meg tudott történni, számomra nagyon fontos visszajelzés volt arról, hogy jó irányba haladunk az úton.

Ennyit mondanék csak el, köszönöm mindenkinek, aki eddig is segített. Józsinak is, akinek a legnagyobb szerepe volt abban, hogy ez a Tradíció itt Magyarországon létrejött, és abban is, hogy én eltaláltam a Tradícióhoz és nagyon sok sikert kívánok Ilinak a 2022 január 1.-vel induló szolgálatában. Köszönöm szépen

Borkovits Tamás:

Ha megengedtek néhány személyes gondolatot, amit Anna regnálásával kapcsolatban hozzáfűznék. Annát 22 éve ismerem, amikor még a Himalájai Jógatradícóról sokat még nem is tudtunk, ha Anna azt mondja, hogy Józsinak köszönheti, hogy itt van, én azt mondhatom, hogy Annának köszönhetem, hogy itt vagyok a Tradícióban. Amikor Dobogókőre eljött Szvámídzsí először, akkor Anna lelkesedett és az ő lelkesedését nem lehetett nem követni. Azt hiszem Anna alapból arra termett, hogy vezesse, anyja legyen ennek a közösségnek. Számomra világéletemben mint idősebb nővérem volt, szellemi társ, és azt hiszem, mindannyian nagyon sokat köszönhetünk neki az elmúlt 16 évben. Nem mondhatom, hogy hiányozni fog, mert ugyanúgy itt lesz velünk a vezetőségben, mert ahogy ismerem, szürke eminenciásként mindig itt less, és Ilinek is minden segítséget meg fog adni, ahogy eddig is. Én is szeretném az egész közösség nevében megköszönni az ő 16 éves tevékenységét.

Megkérdezem, hogy Ili szeretnél-e valamit mondani, mint Szvámídzsí által is kinevezett utód?

Diószegi Ili:

Először is nem gondoltam, hogy zavarban leszek, de nagyon meg vagyok illetődve, azt hittem, hogy átmentem már ezen, Végül is elkerülhetetlenül megtalált ez a szolgálat. Amit a legfontosabbnak tartok, hogy Józsinak és Annának is köszönetet mondjak az egész Tradíció nevében azért, hogy megtalálhattuk az utat, az Istennel való kapcsolódást, ami nekem az életem középpontja lett. És az, hogy ez így lehetséges volt, ezt több százan, nagyon-nagyon sokan Nektek köszönhetjük, hogy itt van a Tradíció Magyarországon, hogy mostanra nemzetközi viszonylatban szerintem a legnépesebb és legerősebb tradíció a kiadott könyvek számát tekintve, a beavatottak számát tekintve, a végzett tanárok számát tekintve. Szvámí Véda, Szvámí Ritavan is nagyon komolyan veszi, nagyon komolyan foglalkozik a magyar közösséggel és ez elsősorban nektek köszönhető. Én Anna révén kerültem a Tradícióba, amiért duplán hálás vagyok, és lenyűgözőnek tartom, amit létrehoztatok Józsival közösen, az, ami mostanra lett a Tradícióból: anyagilag stabil, kiegyensúlyozott, ahol a feladatok nagyon jól organizálva vannak, egy nagyon jól működő spirituális közösség lett. Annától mindig nagyon sokat tanultam, és ezután is nagyon sokat szeretnék tanulni.

Hogy alkalmas vagyok-e vagy sem, azon már nem gondolkozom, mert arra gondolok, hogy Szvámídzsí biztos tudja, hogy mit csinál, nála lehet majd reklamálni. Bízom benne, hogy az ő döntése jó döntés. Mindent megteszek azért, hogy ne rontsam el az eddig elért eredményeket, sőt ha lehet, gazdagítsam, és minden erőmmel azon fogok dolgozni, hogy tovább tudjam szolgálni a Tradíciót, és mindannyiótokat, minden kapacitásommal. Nagyon szépen köszönöm. Az egészen biztos, hogy ahogy eddig is, csak veletek, csak együtt tudunk előre haladni, tehát hogy ezt nem egy ember viszi, hanem csak közösen és csak csapatban tudjuk továbbvinni. Nagyon kérem is, és nagyon számítok a támogatásotokra, visszajelzéseitekre. Ez nagyon megtisztelő, köszönöm szépen.  

Borkovits Tamás:

Bár ezt Szvámídzsí dönti el, de formálisan mégis megtartjuk a szavazást a fentiekkel kapcsolatban…

A résztvevők egyhangúlag megválaszttották az Egyesület elnökének 2022 január 1-től Diószegi Ilonát.

A vezetőséget többi tagjánaka a mandátuma még nem járt le.

Mezősi Annát 2022-től vezetőségi tagnak egyhangúlag megszavazták (Ili helyére).

További hozzászólás hiányában a levezető elnök 19. 12-kor berekesztette a közgyűlést.

Budapest, 2021. 04. 24.

jegyzőkönyv-vezető: Havasi Marianna

jegyzőkönyv hitelesítő: Zsolnai Andrea                                        

jegyzőkönyv hitelesítő: Auner Andrea