Az átmenet csendje: nyárbúcsúztató csend-elvonulás a Mátrában

Eltűnődtél-e azon valaha is, mi fűzi  áramló folyammá életünk ciklusait, hosszabb és rövidebb alkotórészeit? Szemlélted-e már az átmenetet, amelyben fokozatosan áramlik a nappal az alkonyatba, az alkonyat az éjszakába, majd a pirkadatba és újra a nappalba? Megfigyelted-e, hogyan váltakoznak az éltető légzésfázisok, engedted-e elmélyülni a figyelmed abban, ahogy a pillanat töredékrésze alatt a belégzés a kilégzésbe, a kilégzés a belégzésbe áramlik? Tudatosítottad-e valaha is, ahogy az évszakok váltják egymást? Azt, ahogy a nyár az ősznek, ősz a télnek, tél a tavasznak, tavasz a nyárnak adja át a helyét? Szemlélted-e már az elszenderedés folyamatát, azt, ahogy az ébrenlétből az elalvásba áramolsz? 

A rutinszerűen, gyakran észrevétlenül váltakozó napjaink folyamán megszokottá válnak a folytonosság érzetét adó, a változást hozó, a változtatás lehetőségét rejtő átmenetek. 

Szvámí Véda gyakran invitált bennünket arra, hogy engedjük a figyelmünket elmerülni a belégzések és kilégzések közötti átmenetben: azt mondta, ily módon is megmártózhatunk a finom átmenetben rejlő végtelenben. 

Szeretek az elvonulásra ünnepként gondolni, amely lehetőséget nyújt arra, hogy lelassuljunk, megálljunk néhány napra és tudatosítsuk mindazt, ami természetessé vált számunkra.

Nyárbúcsúztató zarándokútra hívlak: hűsöljünk együtt a nyári Mátra erdeinek csendjében, kalandozzunk közös áramlásban külső és belső tájakon. A kis csoportos, 3 napos csend-elvonulás folyamán szemlélődő jelenléttel átitatott ászana gyakorlásban, relaxációban, tudatos légzésben, meditációban, mantra recitálásban, életteli csendben ringatózva megpihenünk, töltődünk.

A jóga fizikai és finomtesti gyakorlatain túl sokat időzünk majd, kirándulunk a mátrai erdő csendjében, szemlélvén, ahogy a figyelem fokozatosan eggyé válik a test áramlásának legparányibb mozzanataival, légzésünk áramlásával, a talpunk alatt roppanó ágak hangjával, a völgyben kanyargó patak csobogásával.

Szeretettel várlak, ha a szemlélődő jelenléttel átitatott csendben megpihennél, feltöltődnél, s ha a csendben rejlő békés nyugalomból szíved és elméd képzeletbeli éléskamrájának polcaira szívesen készítenél parányi pillanatbefőtteket, táplálékként a hosszú őszi és téli hónapokra.  

 

Létszám: maximum 8 fő

Dátum: 2021. augusztus 26-tól 29-ig (augusztus 26-án, csütörtökön közös ebéddel kezdünk, 29-én vasárnap ebéd után zárjuk az elvonulást);

Helyszín, szállás: Mátraszentistván szélén, a sípálya alján, az erdő mellett rönkházban, 2 fős szobákban;

Étkezés: naponta háromszor fogyasztunk vegán – igény szerint glutén- és tejtermékmentes – ételeket;

Egyéb jóságok: a házban van szauna, a kert végében patak csordogál, s ameddig a szem ellát, fák, erdő, hegyek ölelnek;

Az elvonulást vezeti: Budinszky Gabriella, a Himalájai Tradíció oktatója     

Részvételi díj: 88.000 Ft

Jelentkezés és további információ: budinszky.gabriella@gmail.com  / +36 209 644 112

 

Térkép nem érhető el