A Csend Napja – Mauni Amavaszja

Van egy csend nap évente egyszer az indiai tradícióban.

Mauni Amavaszjának  hívják.

A mauni azt jelenti, hogy ‘a csendé’ vagy ‘a csendért’, az amavaszja pedig ‘hold nélküli nap’-ot jelent.

Ez a hindu naptár Mágha hónapjának újholdjára esik, amikor a nap és a hold a Bak jegyébe lép (makara rasi).

A hagyomány szerint ez az a nap, amikor Manu, az ősi Ember, először megjelent a földön; elvette Sata-rúpát (aki a Szépség Száz Formája), és létrehozta az emberiséget. Akár hisz valaki Manu történetében, akár nem, szükségünk van arra, hogy az év egy napját a Csend Napjává tegyük.

Másrészt, ha valaki hű szeretne maradni egyes nyugati tradíciókhoz, utána nézhet, hogy a görögöknek is volt egy csend istene, Harpokratész, akinek egy csend napot szenteltek. Harpokratész emlékművét a messzi Gandhara tartományban találták meg (jelenleg Afganisztán). Harpokratész maga egy egyiptomi istenség, Harpa-khruti alakjából formálódott meg, aki nem más, mint a gyermek Hórusz, a minden napon újra megszülető nap, a Fény forrása.

Természetesen a keresztény szentek hosszú sorára is gondolhatunk, akik tanították a csendet, és különböző szerzetesrendek számtalan kolostorát a csendnek szentelték.

Miután beléptem ötéves csend fogadalmamba, szeretném, ha sok barátom legalább az év egy napján megosztaná velem a csendet, ahogy a telihold napjait is megosztották velem a hónap egyetlen órájára több mint egy évtizede.

A mauni amavaszja napja 2021-ben  február 11. lesz.

Ha mostantól készülődsz rá, talán el tudod rendezni napi ügyeidet úgy, hogy lehetővé tegyenek egy egynapos csend fogadalmat.

Azon a napon ne utazz, ne vezess autót (csak sürgős esetben), ne kapcsold be a tévét, ne beszélgess, csak csendben figyeld meg magad, kontemplálj, végezz dzsapa meditációt, és tanulj (1) csendben szeretetett adni, miközben (2) tanuld meg szeretni a csendet.

Kérem a Tradíció minden szvámíját, beavató tanárát, spirituális tanácsadójat, tanárát és központvezetőjét, hogy népszerűsítsék ezt az elképzelést, és kezdjék felkészíteni az embereket az egynapos csend fogadalomra, esetleg már ebben vagy a következő évben.

Szvámí Véda Bháratí

Térkép nem érhető el