Szakrális körtánc

A jógához hasonlóan a körtánc is annyit ad az embernek, amennyit „kivesz” belőle. Ha valaki csak a teste kordában tartására használja, nagyon jól teszi, hiszen amellett, hogy levezeti a test feszültségeit, növeli az állóképességet, javítja a mozgáskoordinációt, összehangolja az agyféltekék működését. Akadnak azonban köztünk olyanok, akiknek a tánc lehetőséget ad érzelmeik átélésére, az elméjük elcsendesítésére vagy módosult tudatállapotok megtapasztalására.

A foglalkozások 1-1,5 óra tartamúak, és semmiféle előzetes tánctudást nem igényelnek. A különböző népek táncai mellett mai koreográfiákat is táncolunk. Minden alkalommal minden táncot újra megtanulunk. A köszöntő tánc után a táncok kb. fele egyre dinamikusabb, majd a meditatív táncok sora zárja az együttlétet.

Foglalkozások időpontjai szombatonként, minden alkalommal 18.00-20.00:

  • október 27.
  • november 3.

Részvételi díj: 1.800 Ft/ fő/ alkalom

A foglalkozást vezeti: Nagy Anikó

Jelentkezés: gyanikom@gmail.com


Mi a szakrális körtánc?

A körtánc mozgalom a skóciai Findhornból, a világ egyik első spirituális- és ökoközösségéből indult. Ide hívták meg az 1970-es évek vége felé a német Bernard Wosient, aki balettmester, tánctudós- és pedagógus, valamint koreográfus is volt. Wosien már gyermekként sokat néptáncolt a családjával, és előbb ugyan teológiát tanult, de végül a tánc lett az élete. Findhornba már óriási táncgyűjteménnyel érkezett, amit saját koreográfiáival ötvözött. Lenyűgözte őt az ősi táncok szimbolikája és szakrális jellege. Az első szakrális körtáncoktatókat Ő és lánya képezte Findhorban, Magyarországra a hagyomány a nála tanult Walker Zsuzsa közvetítésével került.

Nem is olyan régen az élet valamennyi fontos fordulóját tánccal tette emlékezetessé az ember. De táncolt, ha öröme, ha bánata volt, ha kéréssel fordult az égiekhez, vagy ha hálát adott nekik. A táncok legrégebbi rétegébe tartozó táncok mind a kör ősi szimbólumát használják, mely a tökéletesség, az egyszerűség, az egység, a megosztottság nélküliség kifejezője. Körben együtt táncolni az együttlét élménye mellett az egység érzetét is adja.

Helyszín
Himalájai Jóga Tradíció Központja


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.