Vyayam Yoga Kurzus két részben

Swami Advayananda, Bhagirathi Chaitanya és Gurugita Tilakasuta vezetésével
 
1. rész
November 9., 16., 23., 30.
December 7.
 
2. rész
január 11., 18., 25., február 1., 15.
 
Minden alkalommal: 17:00-18:30 
 
FIGYELEM: mindkét rész első két órája dupla óra (17:30-20:15)
 
Mindkét rész 15.000 Ft egyenként – amelyből 5.000 Ft a regisztráció alkalmával fizetendő (átutalásban), 10.000 Ft pedig az első órán
 
Kedvezményezett: Himalájai Jóga Meditáció Közhasznú Egyesület
Bankszámlaszám: 10918001-00000063-61250007 
Megjegyzés rovat: Vyayam kurzus és a résztvevő neve  
 

MIT TANULUNK?

  • A vyayam eredete
  • A vyayam filozófiája
  • hogyan gyakoroljunk
  • gyakorlatsor, melyet hazavihetsz magaddal
  • a tanultak asszimilációja meditációval és mantrákkal

CÉL: bepillantást nyerni eme ősi technikába, amelyet bárki gyakorolhat kortól és nemtől függetlenül, hogy szeptembertől rendszeres órákat indíthassunk.

Vyāyāma Jóga az ősi jóga része, manapság a világ legtöbb iskolája számára ismeretlen, jóllehet ez a legősibb egészség-energetikai torna, mely sok más harcművészetet inspirált. A vyayamban nagy hangsúlyt fektetünk azokra a gyakorlatokra, amelyek javítják az izmok erősségét és az energia áramlását a test minden részéhez és a testben.

Helyszín: Himalájai Jóga Tradíció Központja, 1081 Budapest, Kiss József u. 4., III./16., 138-as kapucsengő

 

Jelentkezés: az oldal alján!

 

TANÁROK
 
SWAMI ADVAYANANDA 
Mesterünk, Swami Shankaratilaka Paramahamsa, egyik legrégibb tanítványa, útitársa, aki 16 éves kora óta tanulja és tanítja nem csupán a vyayam mesterségét, hanem a védikus iratokat is. Az első vyayam professzorok egyike, aki India és számos európai ország mellett Magyarországon is vezetett workshopokat, kurzusokat. Szannyásza beavatása előtt ő volt a védikus templom főpapja. Tudása így egy rendkívül gazdag és mély szintézist képez. 
 
BHAGIRATHI CHAITANYA 
Zenészként találkozott a jógával, melyben egyhamar testi és szellemi felfrissülést talált. Indiai zarándoklata során találkozott mesterével, akiben a védikus tudományokhoz igaz tanítóra lelt. Szerzetesként mind a vyayam, mind az ahhoz kapcsolódó jóga tudományokat tanulja és tanítja alapul véve a klasszikus jóga iratokat és annak gyakorlati aspektusát. 
 
GURUGITA TILAKASUTA
A vyayam jógával 2014-ben ismerkedett meg a Himalájai Védikus Alapítvány szerzeteseinek köszönhetően. Később, már a Védikus Iskola és Szanga részét képezve Mesterünkkel elvégzett egy intenzív vyayam jógakurzust védikus tanulmányainak keretei között. A szerzetesi életbe való integrálódása alatt sokat segítkezett a tanárok óráin, majd személyesen vezetett alap-és középszintű órákat Spanyolországban és Magyarországon. 
 

 
Mi a Vyayama Yoga? 

Dinamikus gyakorlat, vibráló lélegzéssel kombinálva, ami meditatív állapotot eredményez. A légzés által megkapott energia megszelídítése. Az egyik fő elv az, hogy a mozgások követik a lélegzést. A légzésszabályozás segít a szervezet energiájának – ami az ételből vagy közvetlenül a légzésből származik – a leghatékonyabb módon való felhasználásához. A test, az elme és az energia között szoros kapcsolat van, így ha ezek közül bármelyik módosul, a másik kettő is érintett. A Vyayam segítségével megtanuljuk, hogyan vezéreljük légzésünket, ezzel pedig az elménk mozgását is.

 

A vyayam gyakorlás előnyei

° A Vyayama hallgató lelkes, tele van életerővel, mentális állapota kiegyensúlyozott. A teste, függetlenül attól, hogy vékony vagy vastag, egészséges megjelenésű, erős és jó felépítésű.

° mozgásunk, testtartásunk és gesztusunk megváltozik a gyakorlással. A Vyayamnak köszönhetően tudatosak leszünk a fizikai, szellemi és energiaváltozásainkra, amelyeket pozitív hozzáállással igényeinknek megfelelően tudunk kezelni.

° A Vyayam a test és az elme között harmóniát teremt, erősíti az izmokat és az inakot, felszabadítja a gerincet a felesleges feszültségtől, így rugalmassá teszi.

° Ellazítja az ízületeket és megakadályozza az ízületi gyulladást, az ízületek degeneratív betegségeit és a csontritkulást. Vitalizálja a gerincet, a szöveteket és a belső szerveket, valamint oxigénnel tölti fel a sejteket.

A Vyayam eredete

A Vyayam szanszkrit szó, azt jelenti: a belső légzés megszelídítése. Egyes országokban a dravida neve (nem szanszkrit) ismert: Maypayat, – energikus és harmonikus aerob gyakorlat; vagy Kalaripayat – torna, a mozgás művészete. Vyayam és Kalaripayat ugyanazt takarja.
Az első, ősi és szanszkrit név a Vyayam volt, majd a Kalaripayat, a dravida név, vált elterjedté egy kicsit később.

A Vyayam dél-Indiából származik. Az alapelve, esszenciája az a mély, több ezer éves tudás, amely a belső és külső erők vezetésén alapul.
A Védikus korszak harcosai Indiában már jóval a buddhizmus előtt gyakorolták. Az 5. században egy hindu szerzetes, Boddhidharma vitte és adta át ezt a tudást a kínai Shaolin papoknak, hogy erősebb testet tudjanak építeni, ami az aszketikus élet, a megszorítások és a szerzetesi életmód miatt nagyon gyenge volt, továbbá hogy megvédjék magukat a banditák támadásaitól. Ebből született meg a kínai energetikus gimnasztika és a hagyományos kínai harcművészet, amelyet a japán rendszer követett, és így tovább a világ harcművészeteivel. A Vyayam inspirálta a Tai Chi, Qi Gong, Kung Fu, Sorinji Kempo, Aikido technikáját.

https://m.youtube.com/watch?v=jUTxTuH0UXM
https://m.youtube.com/watch?v=xvGRALCGLYQ
https://m.youtube.com/watch?v=3ZJL7qTUXPc
 
FACEBOOK: www.facebook.com/Vyayamyoga/
  

-.-.-.-.-.-.-.-

Vedic Foundation International
Hungarian Mission
+36 70 7792135
hungarysangha.vfs@gmail.com
www.vedicfoundation.es

Helyszín
Himalájai Jóga Tradíció Központja


Jelentkezés