Félelemnélküliség

írta: Szvámi Ráma

A következő írás kivonat Szvámi Ráma A spirituális élet lényege című művéből. (Himalájai Intézet, 2002. 26. oldal)

"Ha nem vizsgáljuk meg alaposan a félelmeinket, erős gyökereket növesztenek bennünk akkor is, ha alaptalanok. A félelem vonzza a veszélyt."

“Az önvédelem az a belső ösztön, mely mindig éberen ügyel, hogy megvédje a testet. Ez az ösztön rendkívül hasznos egy bizonyos mértékig, de nem szabad, hogy életünk rögeszméjévé váljon. Amikor a félelem rögeszmévé válik, minden spirituális lehetőség elszunnyad bennünk. A félelmeinket szinte soha nem vizsgáljuk meg – ez az oka, hogy képesek átvenni életünk felett az irányítást. Valójában bátran kellene őket vizsgálgatnunk.

A félelemnek két arca van: Elveszthetem azt, amim már van és nem biztos, hogy megszerzem, amit akarok. Ennek a két gondolatnak nem szabad helyet adni elménkben és nem is kapnak helyet, amikor felidézzük magunkban mantránkat, vagy amikor az Úr jelen van bennünk.

A félelemnélküliség rendkívül fontos. Folyamatosan ebben a spirituális örömben kell maradnunk, s így a félelemnek nem lesz helye bennünk. Bátorságunk annak biztos tudásából születik, hogy Isten velünk van és mi Istennel együtt vagyunk.”

felelemnelkulFotót készítette: Budinszky Gabriella

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.