Guru Purnima

Ebben az évben a 40 Napos Spirituális Ünnep június 7-én kezdődik és a Guru Purnima* napján, július 16-án fejeződik be.

Elérkezett annak az ideje, hogy elgondolkodj (és másokkal is elbeszélgess) arról, hogy miként is vehetsz részt az Ünnepen.

„Mindannyian egy cél érdekében gyűltünk össze itt; ez egy állandó spirituális folyamat. Mindannyian a spirituális megszabadulásért vagyunk itt és ennek a küldetésnek a szolgálatában.  Ebből a célból megtisztítjuk magunkat a gőgtől és az egótól. Ettől vezetve állandó önmegfigyeléssel képezzük magunkat. Arra, hogy meglássuk magunkat, hogy meghalljuk magunkat, hogy kifejlesszük ezt a belső párbeszédet. „Minden gondolatomat, szavamat és cselekedetemet egy ismérvnek rendeltem alá: Elősegíti-e a spirituális megszabadulást?” – Szvámi Véda

Az elmúlt években számos előadás, szertartás és tanítás mutatott rá az ezévi Spirituális Ünnep lényegére, amely nem más, mint a Szaumja-Tara Mantra dzsapa és az univerzumban és magunkban jelen lévő Isteni Anya megünneplése. A Szaumja-Tara Mantrát az elmúlt években Szvámi Véda adta nekünk, most pedig, 2019-ben, Szvámi Ritavan, azzal, hogy a mantra szeretetet és békét sugározzon a kollektív elme-mezőbe: „A Szaumja-Tara Mantra az engesztelés és a megtisztulás eszköze lehet, megbékélés, ami most és mindenkor szükséges.”

A 2019-es (február 25. és március 5. között a Szvámi Rama Szadhaka Grama-ban  rendezett)  Szangha-találkozón  Szvámi Ritavan vezette be az AHYMSIN Szanghát a Szaumja-Tara Mantra 3 éves gyakorlásába.

A mantra szövege a következő:

सौम्या सौम्यतराशेष सौम्येभ्यस्त्वतिसुन्दरी ।

परापराणां परमा त्वमेव परमेश्वरी ॥

तारे तुत्तारे तुरे स्वाहा.

saumyā saumyātarāśeṣa saumyebhyas tvati sundarī ,

parāparāṇāṁ paramā tvameva parameśvarī.

tāre tut tāre ture svāhā

Szvámi Ritavan kérése továbbá, hogy a szádhakák a Szaumja-Tara Mantra recitálása előtt, és/vagy után, néhányszor ismételjék el az  Akhaṇḍa-maṇḍalākāram Mantrát.

A mantrák kiejtését az alábbi linkeken található felvételeken hallgathatod meg:

Saumya-Tara Mantra
Guru Mantra (Akhanda-mandalakaram Mantra)

A Szaumja-Tara Mantra részletes magyarázatát itt érheted el (angol nyelven).

A Szaumja-Tara Mantra gyakorlása különösen előnyös, mivel az a szeretet, ami Szvámi Védát fűzte e mantrához, újra összekapcsol bennünket az isteni női energiákban történő megmerítkezéssel.

2002 februárjában Szvámi Véda e a szavakkal mondta :

„A folyó közepén lévő gyors, de mégis lágy áramlás, a Szoma – az egész univerzumban minden, ami békességet teremt. Az Indiában beszélt közös nyelvekben gyakran hivatkozunk egy olyan személyre, aki úgymond nagyon Szaumja. Akinek az arcát szelídség borítja.  Ez a szelídség és lágyság a testéből és a hangjából árad. Egy ilyesvalakinek nem kell erőfeszítést tennie, hogy felemelkedjen, kiemelkedjen. Egyszerűen csak úszik, mint a víz, kitöltve az összes teret, és mindent egyenlővé téve. Bárhol is, ha diszharmónia van, az ilyen jelenlét harmóniát teremt. Ahol zavar van, ott a beszéde, a pillantása, a gondolata szimfóniát hoz létre. Ilyenek igyekszünk lenni ezekben az időkben, amikor a világban a tűzek pusztítanak. Ha mindannyian – akár egy is közülünk – Szaumja-személlyé válik, a jelenléte enyhet hozhat ezen a lángokban álló bolygón

Ha szeretnéd tudni, hogy mi a Szaumja jellemzője, emlékezz az édesanyád arcára, amikor szoptatott téged és lenézett rád. Ez egy Saumya arc. Fohászkodj azért, hogy ilyennek lássa a te arcodat is minden élőlény – nemcsak a családod és a barátaid, a szomszédok és a polgártársaid, hanem minden ember és minden élőlény. Hadd keressenek téged így, ahogyan az éhes gyerekek jönnek és körülfogják az anyjukat…

Így tehát minden alkalommal, amikor kimondod a „Szaumja” szót, engedd meg, hogy ez a minőség hasson rád, hogy szépen, apránként, fokozatosan, a gyorsan és halkan folyó, azaz a Szaumja erők forrásává válj. Gyengéden, mint ahogy a virágoktól illatos széltől az arra járók elméje  Saumya lesz.

A nagy istenanya jelenlétét kell megidézni, meg kell hívni, hogy a testedben, a beszédedben, az elmédben, a szemedben lakozzék, egy tiszta jelenlétben megnyilvánulva mindenkor. “Szaumja, Szaumjatara.” Minden alkalommal, amikor ezeket a szavakat mondod, hagyd, hogy ezek a tulajdonságok a sajátjaid legyenek, engedd magadhoz ezeket az attribútumokat, enged, hogy az összes gyermeket és az egész univerzumot tápláló anya, az örök Szaumja, leereszkedjen és benned lakozzon, vigyázva a világra a szemeden keresztül. Szaumja, Szaumjatara. Hari Om. Hari Om. Hari OM. ”

(Szvámi Véda: „Szaumja, Jadzsnya és Jadzsmin” (2002. február 10.))

___________________________________________________________________________

* Ahogy Szvámi Ritavan írta: „A Guru Purnima ünnepe a szavakon túli öröm, a mélység és a szentség visszhangja. A teljesség, amely válaszokat ad törekvéseinkre, vágyainkra és feltárja az élet célját: viszály nélküli szívvel szeretni, és megosztottságon túli, egyesült elmével élni.”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.