A beavatásról

beavatas_1A jóga hagyományának sajátossága, hogy a Tanítás mesterről-tanítványra adódik tovább, nemzedékek végeláthatatlan, megszakítatlan láncolatán keresztül. Ez a Tanítás ráadásul –ellentétben a modern kor intellektuális egyoldalúságával-, kifejezetten gyakorlatias jellegű.
A jógafilozófia-és pszichológia szinte összes állításához beavatások sora kapcsolódik, mely során a Mester saját tapasztalatainak egy szikrájában részesíti a beavatottat, mintegy bemutatva az elérni kívánt állapotot, tapasztalást. Egyes esetekben a beavatás lappangó képességek aktiválását is jelenti.
A Himalájai Tradícióban az első beavatás a ’személyes mantrába’ való beavatás, ami egy erőteljes eszköz arra, hogy visszavezesse a keresőt saját, valódi Önmagához. Ez a mantra többnyire ún. bidzsa-mantra (mag-mantra, mely többnyire egyetlen szótagból áll), vagy bidzsa-mantrák sorozata. Maga a beavatás hűen követi a védikus hagyományt, és egyénileg történik.

(bővebb magyarázat: Bevezetés a Himalájai Jóga Tradícióba 1; 3. fejezet.)

A beavatást a Tradícióban a tanulónak kell kérnie, ha kellően felkészültnek érzi magát, és ha élethelyzete lehetővé teszi az elkötelezett gyakorlást. A beavatás ugyanis egy lehetőséget teremt; a kereső részéről pedig egy elhatározást, egy fogadalmat jelent, hogy a spirituális öntisztítást élete meghatározó részévé teszi. Jelent egy érzelmi kapcsolódást is, egy határozott érzést, hogy „igen, ez az az iskola, és ez az a tanító, akiben megbízok, akitől tanulni szeretnék!”
Ahhoz, hogy ez az érzés kialakulhasson, nélkülözhetetlen, hogy a kereső eljárjon a Tradíció programjaira, ismerkedjen az ott tanulókkal, oktatókkal, informálódjon tőlük a tapasztalataikról, és hogy olvassa a Tradíció tanításait. Azt javasoljuk, hogy senki se kérjen addig beavatást, míg kételyek, bizonytalanságok vannak az elméjében- először tisztázni kell azokat.

A beavatás előtt el kell sajátítania, és be kell gyakorolnia a helyes ülőhelyzetet és a rekeszizom-légzést. Ahhoz, hogy ezeket képes legyen erőlködés nélkül, hosszasan fenntartani, általában szükség van némi ászana-gyakorlásra, lehetőleg valamelyik, nálunk végzett oktató felügyelete mellett.
Jellemzően évente egyszer van lehetőség beavatást kapni Magyarországon, a jelenleg elérhető beavatók: Szvámi Ritavan Bháratí, és dr. Stephen Parker.

A beavatottnak írásban is kötelezettséget kell vállalnia, hogy legalább naponta egyszer, egy általa kiválasztott, fix időpontban meditációs gyakorlatot fog végez. Érdemes a beavatás előtt a tervezett időponttal néhány hetes próbát végezni, hogy időben kiderüljön, ha mégsem ez a megfelelő időpont.
Fogadalmat kell tennie a kábítószerektől való teljes tartózkodásról, és az egyéb tudatmódosító szerek (pl. alkohol) rendszeres vagy mértéktelen fogyasztásának kerüléséről.
Fogadalmat kell tennie, hogy –lehetőségeihez, képességeihez mérten-, segíti a Himalájai Tradíció nemzetközi-és helyi szervezetének munkáját, a Tanítás továbbadását.

A beavatásról” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Szeretném kérdezni, hogy mikor lesz a következő mantra beavatás, és mi a részvétel feltétele?

    Köszönettel: Horák Péter

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.