Rácz Jenő Iván (Jadzsva)

Rácz Jenő Iván, Jadzsva vagyok, pszichodráma vezető, vallásbölcsész, buddhista tanító, valamint jógatanár.

Köszönöm az érdeklődését.

Elképzelhető, hogy kíváncsi, milyen az életútja annak az embernek, aki másoknak szeretne segíteni problémáik leküzdésében, vagy jógát,  meditációt tanít.
Hát, meglehetősen rögös. Az ezredforduló előtt és tájékán nagyon komoly krízishelyzet fordította figyelmemet az önismeret és a meditáció felé. Előtte sikeresnek láttak az emberek, erős befolyás, boldognak látszó család. Azután felborult minden. Feleségem elvált tőlem, elvesztettem a családom. Szenvedtem. A környezetem pedig tőlem szenvedett. Érzelmeim kuszák és csapongóak voltak. Hitemet, családomat, egzisztenciámat vesztve kuporogtam az albérletemben. Szó szerint mindenemet elvesztettem, ami addig a világot jelentette számomra. Semmim nem maradt, szó szerint semmim. Csak a fájdalom, amit babusgattam magamban. A fájdalom és önsajnálat volt egyetlen vagyonom és barátom. Két út állt előttem. Az egyik, amelyben „belefolyok” a veszteségek sodró patakjába, az önsajnálatba, önmagamat felmentve és a többieket hibáztatva, és a másik, amelyben őszintén magamba tekintek önkritikával mélyen, nagyon mélyen. Választottam, de a változás nagyon lassan történt bennem. Elkezdtem  pszichodrámára járni, meditálni, jógázni. Eleinte még sűrűn jöttek a régi reflexek, amelyben az egóm akarta mutatni az utat, magamnak és másoknak, gőgösen és önzőn. De ilyenkor az élet valahogy mindig orrba vert. Amikor már sokadszor tápászkodtam fel a földről, elkezdtem gondolkodni, hogy én vajon mit nem teszek jól. Nem volt kellemes szembenézni ezzel. Sok mindent találtam, és minél több mindent találtam, annál több önismeretre, útmutatásra vágytam. Nagyon lassan derengett, hogy mit rontottam el, mi az, amit hagytam, hogy mások elrontsanak az életemben. Szembe találtam magam tabuimmal, félelmeimmel, szorongásaimmal, érzelmi hiányaimmal.
  Mestereim, tanáraim lettek. Évente kétszer Indiában az ashramban Swami Veda Bhárati vezetése alatt egyre hosszabb és hosszabb csend elvonulásokon vettem részt.
2013 decemberében Szvámi Véda Bhárati spirituális névvel, identitással ajándékozott meg egy beavatás keretén belül. Yajvaa, kiejtése Jadzsva.
A lecsillapodás, a meditációs elmélyedés mély megnyugvást hozott számomra.
Swami Veda Bharati által adott instruksciókat követve napi gyakorlásom töretlen.

Várlak szeretettel.

A Guru szolgálatában szeretettel,
Rácz Jenő Iván, Jadzsva