Marilou Hermens

„Az egészséges légzés tiszta szükséglet. Az egészséges légzés születési jogunk és jóllétünk alapja! – Marilou Hermens

Marilou Hermens sokak számára volt kaljána mitra, tanító és mentor az AHYMSIN családban. Több mint harminc éve tanított, és 1998 óta kapott maga is tanítást Szvámí Véda Bháratítól és Szvámí Ritavan Bháratítól. Azon túl, hogy volt egy központja Bilthovenben, Hollandiában, szenior tanár és mentor volt a Himalájai Jóga Tradíció Tanárképző programjában (HYT_TP), előadott, workshopokat tartott, és éves Légzés Tudománya szemináriumokat vezetett az SRSG-ben.

„Marilou békésen és fájdalom nélkül ment el december 21-én, pénteken, este kilenc órakor. Utolsó hetei nehezek voltak, elvesztette a látását, és agytumorával kapcsolatos epilepsziás epizódjai voltak. Majdnem egészen végig tanított…” – írta Beatrix Dekkers-Heezius.

„…Néhány hónapja tájékoztatott minket visszafordíthatatlan betegsége miatti távozásáról. Marilou elfogadta a fizikai tényeket és tudatosan lépett be, ahogy Guruja, Szvámí Véda nevezte, a „Meghalás művészetének” folyamatába. Nem szomorúsággal, ahogy sokan teszik a folyamat alatt, hanem életének ünneplésével… Marilou úgy élte meg a haldoklás folyamatát, mint az életét. Hálánk, részvételéért a szanghában… tájékoztatta Atem Ramsundersingh az AHYMSIN Facebook csoportot.

„Legnagyobb vágyam, hogy annyi embernek, amennyinek csak lehet, segítsek megtanulni az egészséges légzést. Az egészséges rekeszizomlégzés hatásai példátlanok. Légzésünkre hatnak az érzelmek és a megerőltetés. A különös az, hogy a légzés mindig folytatódik. A trükk, hogy megtanuljuk magát a légzést irányítani: a megfelelő helyen a rekeszizommal, lassabban, puhábban, megszakítások nélkül, csendesen, az orron keresztül…A légzés mindig központi helyen van minden jóga és meditáció órámon, ahogy az igazi jógiktól tanultam az ősrégi Himalájai jóga meditációs tradícióban. Nem a nehéz testtartások, hanem a mélység, az egyszerűségen és a nagyon jó megfigyelésen keresztüli alaposság bevitele a jógába, és ennek a megfigyelésnek a megtanulása és legfőképpen a tudatosság a lényeg! Ezt fontos a napi működésbe vonni. Ez az igazi jóga!” – írta Marilou a weboldalán.

Néhány Marilou-videó látható a Youtube-on a Himalaya Adem Yoga Meditatie Marilou Hermens cím alatt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.