Romos test, fénylő lélek

Gyötrődünk. Romos és megviselt a testünk. Nehezen mozgó, fájó massza. Siratjuk kopásait, hiányzó darabjait. Napról napra gyászoljuk a lassú pusztulást.

Szvámi Véda nagyon beteg volt. Az egész test-burok meghibásodott, nehezen működött, időnként leállt. A homloka sima volt, a szeme sugárzott, testét körberagyogta a fény. A hangja gyengéd, meleg, gyermekien vidám. A tanítása végtelen.

Gyakran mondta, a test templom, és úgy is kell bánnunk vele.

Fizikai testünk –a durva annamaya kósa, táplálék-test, de mint az egész univerzum, annan-Brahman is, a végtelen tudatosság eledele.

Erős templomokat, ragyogó épületeket emeltek a történelem során.  Turistabuszok ezrei, óriási tömegek áramlanak feléjük folyamatosan. Csodálják a vastag, díszes, festett falakat, kapuzatokat, a külső díszeket. Minden, amit látunk, kifele húz.

Erősebbek a romok, az alig álló falak. Mozaikdarabok, tört rózsájú ablakok, feldőlt, idomtalan kövek. A hiányzó darabok között, az alig megmaradt formákon átsüt a nap. Virággal benőtt oltárok, kúszónövények, fűdarabok. Stonehange, Tintern, Mükéné, Zsámbék, a bükki Pálos romok. A fénypászmák beszívnak, örvénylenek, megmutatják a teret a romok mögött. Torz szobrok mind, fél arcuk hiányzik, de teljes rajtuk a végtelen mosoly.

Goethe szerint az „igazi élvezet ott van, ahol az embernek szédülnie kell”. A romok között teljes intenzitással tapasztaljuk a létezést, az egyetemest, beleszédülünk a végtelenbe. A mindnyájunkban benne élő istenség magához emel.

Amikor fiatal és erős a testünk, számtalan dolog sodor. Minden idegszálunk kifelé figyel. Ritkán érint meg a másféle időben-való-létezés. Ahogy romlik a test, úgy érthetjük meg ezt a külső tokot. Gondozzuk, ápoljuk, átlélegezzük, hogy megcsillanhasson bennünk a fény. Ismerjük minden részletét. Ahogy tudatosan távolodunk, elengedünk, úgy kezd kiragyogni a belső nap romjaink közül. Engedd, h ez a fény messzire érjen. Tat tvam asi. Te az vagy.

Weltin Gyöngyvér

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.