Szvámi Ráma: Gájatrí mantra és szádhana – 2.

Általában nem használjuk a mantrát anélkül, hogy ne emlékeznénk:

"Risire, az első bölcsre, akinek a mantra megnyilvánult,
 Devatára, Isten ragyogó szellemének aspektusára, mely az adott mantrában megnyilvánul,
 a Csandára, a mantra mértékére, és
 a célra, melyért a mantrát használjuk."

Így, amikor leültök a reggeli gyakorláshoz, még akkor is, ha csupán tizenegy Gájatrít
végeztek zuhanyzás után, mondjátok el a Gájatrí mantra ezen négy részét:

szvami-rama-gajatri-300x400

A Risi, a Gájatrí mantra bölcse, Visvamitra. Devata, az Isteni aspektus, Szávitŗi vagy Szavita, az Isteni Nap, ugyanaz az isteni Nap, mely a Mennyországban ragyog, amely én vagyok. “Yo sa va dit tea, Prushra, So sadhana hum”(?) A ’Szo Ham’ kifejezés innen ered. Én az vagyok. Ismerd magad a Mennyei Nap lakhelyeként. A Csanda, a mérték, huszonnégybetűs mérték. Még ha nem is bír jelentéssel számodra, kövesd a hagyományt: Anustup. Ami refrénné válik, és követ mindenhová, az a szó jelentése, ez pedig a mérték jelentése, amiben a Gájatrí mantrát képezték. A refrén, ami mindenhová elkísér, mint a dal refrénje, mely minden versszakot lezár. Így ez a refrén, a Gájatrí mantra számodra minden lélegzetvétel, minden cselekedet refrénjévé válik.

Folytatsd a rendszeres, mindennapi mantrádat, de legalább naponta egyszer végezz egy mála Gájatrít is. Semmiképp sem 12:00-3:00 között nappal, és nem 12:00-3:00 között éjszaka. Általában étkezés előtt, de tehetünk engedményeket. Zsúfolt az életünk. Végezz három további Gájatrít, ha rossz időpontban végeznéd. Soha ne végezd étkezés után, három órán belül. Ha például délután egykor ebédeltél, négykor már végezheted a gyakorlatot. Ha nyolckor vacsoráztál, tizenegykor már gyakorolhatsz. A folyadék megengedett. Betegség esetén minden kivétel megengedett, amit a tested igényel. Olyan fontos kötelességek teljesítésekor, mint például a gyerekgondozás, saját magadnak tehetsz engedményeket.

Gájatrí Anya gyermeke 10%-kal csökkenti igényeit. Ez volt az év Spirituális Béke Fesztiváljának refrénje. Lehet, hogy már el is készítetted a 10%-os csökkentés listáját, ami a beszerzéseidet, birtoktárgyaidat és energia felhasználásodat illeti. Ezt tartsd is fenn az év folyamán. Ideális esetben elajándékozod az energiád, kereseted vagy időd 10%-át. De csak akkor, ha ezt áldással telinek érzed. Ha nem érzed ezt, akkor elégedj meg azzal, hogy energiád, időd és kereseted legalább 1%-át a mások javára ajánlod fel.

Még egy szeretetből fakadó cselekedet. Amennyire csak lehetséges, ne étkezz egyedül. Bármit is viszel magaddal ebédre, végy el belőle egy keveset, és add oda egy társadnak vagy munkatársadnak. Ha ez kínos, vagy társadalmilag nem elfogadható, akkor add át az első falatot az Univerzum Nagy Pránájának. Mikor leülsz, hogy elfogyasztod az ételt, mondd magadban a “Brahmar Panam” dicsőségét. Ha vannak körülötted, ismételd magadban. És végy el egy morzsányit az ételedből. Add oda valakinek. Ha másnak nem adhatod, add a madaraknak. Minden nagyobb étkezéskor kövesd a szeretet örömteli megélésének ezen gyakorlatát.

Mindez eleinte nehezen teljesíthető gyakorlatnak tűnhet. „Rosszat cselekedtem? Elmulasztottam valamit? Óh, elfelejtettem!” Mire jó ez? Ne így csináld. De mindenért, amit elfelejtesz, mondj három Gájatrít magadban. Aztán szabadulj meg a bukástól. Felejtsd el – kivétel természetesen az anyaállatok húsának fogyasztása és a házassági fogadalom megszegése. Bárki, akinek elkötelezted magad, házastársadnak tekintendő. Szenteld meg ezt a szövetséget.

Végezz minden nap egy málá Gájatrit, míg a meditációd fennmaradó része változatlan marad. Azok, akik számára külön gyakorlatot írtam elő erre a nyárra, csak 11 vagy 21 Gájatrit végezzenek, mivel mással is foglalkoznak ebben az időszakban. Fontosnak tartom, hogy amikor városban vagyok, naponta két vagy három egyéni meditációs útmutatást is adjak. Ha ezen a nyáron nem került rád sor, akkor most iratkozz fel a novemberi alkalomra. Csupán 25 találkozóra van lehetőség, és néhány időpont ezek közül már foglalt.

Most megtanítok nektek egy recitációt. Előtte azonban még egy fontos dolgot meg kell említenem. Hallgassátok meg a „Jógi napirendje” című kazettát. Hallgassátok meg a Guru-tanítvány kapcsolatról szóló részt, és ha a hétvégén újra hallgatjátok a Gájatrit, akkor kérem, hogy közületek valaki üljön le, és jegyzetelje le ezeket a gyakorlatokat, vagy még jobb, ha lejegyzi az egész kazetta anyagát, és megfelelő sorrendbe rendezi a betartandó szabályokat, mert ezt a kazettát és a gépelt anyagot elérhetővé kell tennünk azok számára, akik ma nincsenek itt. Sokan vannak, akik részt vesznek a Fesztiválon országszerte, valamint Kanadában, Németországban, és Hollandiában, és más országokban is, ahol Isten áldásából szolgálhatok. New Yorkból 25 résztvevő volt. És mindannyiuknak szükségük lesz az instrukciókra. Szóval, ki vállalja az átírást? Ki vállalja a szerkesztést, és az anyag kiküldését? Kérem, jelentkezzetek név szerint.

Még egy utolsó dolog, és ez nem betartandó szabály, hanem egy kérés. Segítenétek nekem a munkámban ebben az évben? Azzal, hogy felelősséget vállaltok valamiért? Bárki, akinek van egy kevés ideje, amire a Központi Irodának, a Központ igazgatótanácsának, nekem szükségünk van. Rendben. Mielőtt megtanítom a recitációt, feltehetitek a gyakorlattal kapcsolatos kérdéseiteket. Gondoljátok át ezeket.

Meghallgathatjátok újra a kazettát. Újra itt leszek a városban július 30-31-én, illetve augusztus 1-jén. Július 31-e estéjén lesz egy előadás, melynek címe „Mi következik a mantra után?”. Nem szükséges, hogy részt vegyetek rajta, mivel már túl vagytok a mantrát követő folyamatokon, de ha részt akartok venni, természetesen örömmel látlak titeket. És ha van bármilyen kérdésetek időközben, írjátok le, vagy feltehetitek azokat Rolfnak, amíg itt van. Vagy írjátok le őket, és mikor visszajövök, összegyűjtöm a kérdéseket, és választ adok rájuk. Ha szeretnétek, hogy megáldjam a Gájatri jantrátokat, akkor tegyétek egy borítékba, és írjátok rá a neveteket. A meditációs párnámra helyezzük őket. Majd visszajuttatom őket hozzátok. Van kérdésetek?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.