Szvámi Ráma: Gájatrí mantra és szádhana – 3.

Kérdés: Mi a gyakorlás célja?

Válasz: Sokan sokféle célból mantráznak. Egyes mantrákat a gyermekáldás céljából recitálják. Másokat azért, hogy gazdagságot hozzanak. Megint más mantrákat a kedves szerelmének elnyeréséért ismétlik. Mindenre létezik mantra. Szókratész ezeket varázsigéknek nevezi. Ő azt mondja, mindenre van varázsige, de ezek nem varázsigék. Az végső cél, amiért mi mantrázunk, kettős:

Guru Priti-Arthaṁ, “a Guru vonal örömére”

Mikor a gyermek tiszta, az Anya boldog. És / vagy a Móksa Szádhana miatt.

Móksa Szádhana, a szádhana, a spirituális megszabadulásért való erőteljes törekvés miatt.

Csak ebből a két célból.

blog300x199

Tehát a Guru Brahmat háromszor ismételjük, és a négy versszak elismétlése után végezhetitek a Gájatrít, legalább egyszer egy nap, reggel. Mint mondtam már, csak akkor reggel, hogyha csak 11 Gájatríra van időtök, és zuhanyzás után. Rendben? Kérlek, mondjátok utánam, persze a felvételen is rajta lesz, és le is írjuk, hogy meg tudjátok tanulni. Adjatok magatoknak egy-két hetet, egy átmeneti időszakot, hogy átérezzétek az egy évig tartó ünneplés hangulatát. Ünneplés! Ne szenvedjetek! Ha a gyakorlatok és a szabályok betartása szenvedést okoz, akkor kérlek, ne végezzétek! Csupán élvezzétek az újfajta önművelésben való újjászületéseteket. Ha a sminkelés komoly megpróbáltatást és fegyelmet jelentő gyakorlat lenne, minden kozmetikus elvesztené a munkáját. Ez spirituális önékesítés.

Figyeljetek erre, lazuljatok el, és mondjátok utánam:

Om Asya Shree-Gaayatree-Mahaa-Mantrasya
Vishvaamitra Rishih Savitaa Devataa
Anushtup Chandah Guru-Preety-Artham
Moksha-Saadhane Viniyogah

És a Gájatrí gyakorlat végén még egy mondat:

Om, Tat Sat. Brahmaarpanam Astu.

A Gájatrí recitáció előtti rész pedig:

Om! Om! Om!

A nagy Gájatrí Mantra, a Maha Mantra:

Risije Visvamitra (a Bölcs),
Isteni aspektusa Szavitri (a Spirituális Nap Ura),
mely azonos a Mennyekben lakozóval, a bennem lakozóval (ami én is vagyok);
a mértéke Anustup, a refrén, ami velem tart, bárhová is megyek.

A mantra gyakorlását a Guru Vonal örömére ajánlom, a spirituális megszabadulás szádhanájaként.

A végén használatos kifejezés az „Om Tat Szat”, melynek magyarázatát a Bhagavad Gíta három versében találjuk meg. Pontosan megadom majd, hogy mely versszakok ezek. A vinijóga kifejezés e mantra alkalmazását jelenti ilyen vagy olyan célból.

"Légy üdvözölve, mint lemondott, a Brahmann, a Legfelsőbb Transzcendentális Létező javára."

Az „Om Tat Szat” szavakat a Bhavagad Gíta is megmagyarázza. Egyelőre tartsd a jantrát a tárcádban vagy a zsebedben, vagy tarthatod a meditációs ülésed közelében is valamilyen emelvényen. Azoknak közületek, akik a jövő évben ebben az időben fejezik be az egy éves ünneplést, megtanítom a jantra használatát. Nincs szükségetek spirituális emésztési zavarokra, ugye?

Kérdés: Az első mantrát a Gájatrí gyakorlása előtt egyszer ismétlik?

Válasz: A Risiről és a többiekről megemlékező mantrát csak egyszer ismételjük, majd következik a gyakorlat, és a gyakorlat lezárása az „Om Tat Sat Brahmaarpanam Astu” mantrával történik.

A Gítában szereplő versszakok, melyek elmagyarázzák az „Om Tat Szat” kifejezést, mely önmagában is egy magasrendű mantra, a 17. fejezet 23-28. versei.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.