Szvámí Ráma – Kontempláció, ima és bűnbánat

Mire való az egység, a család? A feleségnek a férjéért kell cselekednie, a férjnek pedig a feleségéért. Mindketten saját maguk cselekszenek, de a gyümölcsöket átadják egymásnak és gyermekeiknek. Végezd el ezt a kísérletet, tágasságra, szabadságra lelsz a világban! Sosem lehetsz szabad tetteid gyümölcseinek a feladása nélkül. Ezért tanuld meg tetteid gyümölcseit átadni azoknak, akikkel együtt élsz. Ez a szabadság egyik formája.

Van egy másik kötöttség, amelyet az elme teremtett. Bárcsak lefoglalnád az elméd dzsapával, Isten nevének ismételgetésével és imával! Bárcsak meditálnál, egyhegyűvé és befelé fordulóvá tennéd az elméd, hogy elérd a tutíját, hogy boldog és szabad légy!

Templomba jársz, és imádkozol a vallásod szerint. Áruld el nekem, miért imádkozol újra meg újra? Mert azt hiszed, hogy az imád nem volt érvényes, hogy nem hallgatták meg! Megtanulni adni – ez az ima helyes formája. Bárcsak megértenéd, hogy az adás nagyszerű ima! Azonnal szabadsághoz, örömhöz juttat, és másokat is boldoggá tesz. Nem egy másik embernek adsz, hanem az Úrnak, aki minden emberben ott lakozik. Ezt hívják cselekvésben, karmában megnyilvánuló imának. A karmád sohasem teremt kötelességet, ha imává válik. Ez nagyon fontos: az ima sosem teremt kötöttséget. Bárcsak megtanulnál adni! Kezdd otthon, a családoddal! Az otthon nagyszerű templom, ahol istenek élnek, és azt tanulják, hogyan segítsék egymást, hogyan szeressék egymást, hogyan legyenek szabadok. A család az a csodálatra méltó, melynek feje példamutatóvá válik, és az összes különbözőséggel szembenézve fenntartja a minden mögött meghúzódó egységet.

Hadd kérdezzek valamit: ha nem vagy beszélő viszonyban a szomszédaiddal, akkor hogyan szerethetnéd őket? Ha nem szereted őket, ha nincs szívélyes kapcsolatod a szomszédokal, akkor sohasem fogod megérteni őket, és ők sem fognak megérteni téged.  Ugyanez a helyzet önmagaddal. Ha nem tanulod meg szeretni magad, értékelni és csodálni magad, ha egyre csak elítéled magad, akkor hogyan fogod megismerni önmagad? Ha elutasítod a szomszédaidat, hogyan fogod megismerni őket? Hogyan mondhatod, hogy szereted őket? Ha pedig nem szereted őket, akkor nekik miért kellene szeretniük téged?

Honnan tanultad elítélni magad? Abból tanulsz, hogy hibákat követsz el. Amiről ma azt gondolod, hogy jó, holnap talán hibának tartod. És ezek a hibák egyre csak gyűlnek. A tévedéseid valóságos tárháza jön létre, majd komplexus alakul ki belőle. Tanulj meg megbocsátani magadnak! Ha nem tudod megtenni, akkor továbbra is elutasítod magad, és élő poklot teremtesz önmagad számára. Ne tedd ezt! Az ember a legkiválóbb az összes ismert faj közül, és úgy tartják, nagyon közeli a Végső Valósághoz, ha egyszer megtanulja azt felismerni.

Már a legelején meg kell tanulnod egy szót: szeretet. Épp az imént mondtam, hogyha nem szereted magad, ha folyton elítéled és elutasítod magad, akkor nincs olyan Isten a földön, és nincs olyan angyal a mennyben, aki segíthet rajtad. Egyvalamivel rendelkezned kell: az Én kegyelmével. Ezt ne feledd! Ha az összes emberi kötelességed Istennek ajánlod, akkor nyomorékká leszel. Ezt nem önátadásnak, hanem lustaságnak és felelőtlenségnek hívják. Azzal az elhatározással munkálkodj, hogy meg tudod tenni, meg fogod tenni, és meg kell tenned. Akkor minden bizonnyal meg is teszed.

Bárcsak megértenél egy dolgot: meg kell tenned minden lehetséges emberi erőfeszítést! Amikor az emberi erőfeszítés már nem elég, akkor megjelenik az az isteni aspektus, amelyet kegyelemnek vagy leszálló erőnek hívnak. Kit választ az Úr, hogy elárassza kegyelmével? Olyan embert, aki szilárd hittel, teljes odaadással, minden gondolatával, cselekedetével és beszédével megtett minden erőfeszítést. Az ilyen ember részesül a kegyelmében. Van egy pont, ahol az Úr leszálló ereje találkozik az emberrel. Az élet Ura, az Abszolút Igazság találkozik az emberi lénnyel. Még ember vagy, és mégis találkozol Istennal. Krisztus találkozott az Abszolút Valósággal, és nem vált buddhistává. A Buddha megvilágosodott, és nem vált kereszténnyé. Ne tarts hát attól, hogy megváltozol! Ne félj a változástól, át fogsz alakulni, és pontosan ez az, amire szükséged van!

Fordította: Papp József

Forrás: http://hihtindia.org/contemplation-prayer-and-repentance-by-swami-rama/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.