Szvámi Ráma: Meditációs testhelyzet

Írta: Szvámi Ráma
Fordította: Sifter Ágnes

Ez egy kivonat Szvámi Ráma: Meditáció és gyakorlata című művéből. Himalajai Intézmény kiadó. 1998. 23.-24. oldal.

A helyes meditációs ülés nyugodt, szilárd, ellazult és kényelmes. Ha a test mozgolódik, inog, rángatózik vagy fáj, az elvonja a figyelmet a meditációról. Létezik egy olyan téves elképzelés, miszerint a meditációt muszáj bonyolult, keresztezett lábú pozícióban, vagyis Lótuszülésben végezni, de szerencsére ez nem így van.

A helyes meditációs testhelyzet egyetlen fontos előfeltétele az, hogy a fej, a nyak és a törzs egyenes legyen, és így ellazult, szabadon áramló rekeszizom légzés jöhessen létre. 

A fejnek és nyaknak minden meditatív testhelyzetben középen kell elhelyezkednie, vagyis a nyak nem csavarodhat vagy fordulhat egyik oldalra sem és a fej sem dőlhet előre. A nyak biztosítja a fej alátámasztását és azt, hogy közvetlenül a vállak fölé emelkedhessen anélkül, hogy ezáltal  feszültség keletkezne a nyakban vagy a vállakban. Az arc előrefordul és a szemek puhán le vannak hunyva. Egyszerűen csak hagyjuk a szemeket puhán lecsukódni. Nem húzzuk össze, nem szorítjuk őket.

Sajnos sokan azt az instrukciót kapták, hogy meditáció végzése során tekintetüket homlokuk középpontjára irányítsák, de ez feszültséget hoz létre a szem izmaiban és fejfájást is eredményezhet. Valóban léteznek olyan jóga gyakorlatok, melyekben a tekintet meghatározott pontra összpontosul, de meditáció során ezt nem alkalmazzuk. Az arc izmait egyszerűen csak engedjük ellazulni, az ajkak is csak puhán érnek össze, s ezáltal nem keletkezik feszültség az álkapocsban sem. A lélegzet az orrnyílásokon keresztül szabadon áramlik.

A vállak és karok teljesen ellazulva pihennek és lágyan a térdeken nyugszanak a meditációs testhelyzetekben. Annyira ellazultnak kell lenniük, hogy ha bárki megemelné őket, csak két elernyedt kart tartana a kezében. A hüvelyk és mutató ujj finoman összeérhet úgynevezett „ujj zár” pozícióban… Ez a mudra egy olyan kört hoz létre, amelyre szimbolikusan úgy is tekinthetünk, mint egy kis áramkör, mely a belső energiákat újrahasznosítja.

Készítette: Budinszky Gabriella
Készítette: Budinszky Gabriella

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.