Szvámi Ritaván Bhárati előadása (2016. szeptember 25., Budapest) – II. rész

A mantrád, ez a gondolathullám magával hozza az összes többi gondolathullámot. Megtanulsz majd nagyon mélyen elmerülni ebben a belső csendben, békében. Meg tudod ezt csinálni most? Én azt hiszem, hogy igen. Fogod-e csinálni? Ez viszont teljes mértékben rajtad múlik. Amikor ezeket a változásokat megteszed, rájössz, hogy meg kell tenned újra meg újra.

Akkor egy ilyen egyezséget kötöttél magaddal, és ezt tiszteletben tartod, betartod. Amikor ismét a depresszió mélyében találod magad, fölállsz valahogyan, visszatérsz ide, ebben az egyezségbe. Lassanként, türelmesen, lépésenként. Hosszabb idő után azt találhatod, hogy az apró, kis változások egy sokkal nagyobb ívű belső átformálódássá, átváltozássá válnak.

Ilyen üzenetekről, gondolatokról hallottál beszélni az elmúlt tíz évben. Emlékeztek? Szvámi Véda itt volt Budapesten, valamelyik évben. Tudták, hogy a jógaszútrákról írt könyveket.

Megkérdezték tőle, hogy melyik a kedvenc jógaszútrája.  A 198 szútrából.  Te, ezeknek mestere vagy, mondd el, melyik a kedvenced. Gondolkodnia sem kellett róla, pontosan tudta, hogy az Isvara Pranidhana, Istennek való teljes önátadás az. Ki ez az Isvara az életedben, ez az Isteni ajándék? Az a jelenlét, amely minden léten és formán túli. Az a jelenlét, amely maga a végső egység, teljesség, egész. Az a végeérhetetlen tűz, amelyből mindannyian csak egy-egy tűzszikra vagyunk.

És mit jelent az, amikor azt mondjuk, hogy ennek tökéletesen átadni magamat? Minden gondolatomat, minden szándékomat és vágyamat és minden cselekedetemet felajánlom, átadom. Persze Szvámi Véda itt nem szokott ám megállni, olyan gyönyörű beszédeket tart, amelyekre én nem vagyok képes.

Hogyan kezdődik ez a gyakorlás? Önmegfigyeléssel. Az önmegfigyelésnek ez a művészete hogyan valósul meg a gyakorlás útján keresztül? Ezt az újabb, örökös üzenetet adta át és emlékeztetett rá, hogy: gyakoroljunk, gyakoroljunk, gyakoroljunk. De mi is az pontosan, hogy gyakorlok? Úgy is felfogható, bármi is az, amit megélek: elengedni, elengedni, elengedni. Felkeltődik bennem egy érzés, lehet, hogy féltékenységgé vagy bosszúvá alakul éppen át, és elengedem. Ez az újra meg újra felkelődő igény, belső késztetés arra, hogy hibát találjak a másikban, mivelhogy magamban is folyton hibát találok, ezt is elengedem.

Tedd az elmédet kellemes hellyé! A béke belső oázisává. Ne feledd, hogy meg tudod tenni, és meg is kell tenned!  

Kétségtelenül nagyon sok forrás áll a rendelkezésedre különböző módokon. Többek közt sokan évek óta vannak ebben a vonalban, önmagukat ilyen módon átalakítva. A világon lévő összes hely közül, ahol tanítunk évek óta, a legtöbb tanárt itt, Magyarországon képeztük ki. A koreai testvéreink természetesen azonnal tiltakoznának és azt mondanák, hogy nem, nem, ott vannak a legtöbben. Lehet, hogy tulajdonképpen van ebben valami. Lehet, hogy talán tudatában sem vagy annak, hogy milyen ereje van egy ilyen találkozásnak, amikor ennyien összejövünk. Még csak nem is valamilyen felvonulásról vagy tiltakozásról van szó. Egy bizonyos céllal találkozunk, jövünk össze, hiszen egy bizonyos célért jövünk.
És ezzel az energiával visszamész, visszaáramoltatod a családodba, akár munkahelyedre, kollegáid közé, és változás indulhat el. Lehet, hogy a tinilányod azt fogja mondani: olyan fura vagy anya  mostanában, nem osztod olyan sokat az észt, hogy mit csináljak. Szeretett kollégád a munkahelyeden megjegyzi, hogy mostanában kevesebbet kritizáltál. Lassanként, lépésenként ezek a változások először belül történnek meg, és aztán onnan továbbfejlődnek. Mindannyiunk életében van valaki, akinek nagyon meg kéne változnia. És mindig azt gondoljuk, hogy vagy nem fog soha, vagy nagyon lassan változik. És gyakran emlékeztetjük is őket, hogy így vagy úgy kellene csinálni.

De honnan is jön ez az ítélet, ez az ítélkezés, kövesd vissza a forrását. Vajon te önmagad legjobb barátja vagy-e? És aztán így folytatva ezt a belső dialógust egyre jobban megérted ezt a belső kommunikációt. És akkor elkezdődhet lassan a benned lévő szokásminták megváltoztatása, mielőtt még kifelé vetítenéd, hogy kinek mit kellene változtatnia magán. Úgyhogy tölts mindennap egy kis időt, néhány percet ezzel az önreflexióval, barátságos belső dialógussal. És engedd, hogy minden ilyen belső dialógus bármi is történjen vagy ne történjen, egy szelet önelfogadással végződjön. Bármi van, szeresd önmagad! A szeretet egyben önelfogadást jelent, az önelfogadás pedig egy megbocsátást, bármi is van, bármit is látsz, megbocsátod magadnak, és elfogadod magadat.

A megbocsátást pedig mindig a jóvátétel követi, a jóvátételi cselekedet, ami most azt jelenti, nagyon erősen tudom azt, hogy ezt meg fogom ismételni. Ez az önelfogadás és a megbocsátás magad felé, az önbecsülésnek a forrása, amelyet aztán így másokkal is meg tudsz osztani. Mert akkor mit csinálsz, amikor innen elmész? Azzal együtt, hogy szétszóródunk a szélrózsa minden irányába, emlékezz arra, hogy valójában mindannyian ugyanaz az egy vagyunk.

Bizonyára mindannyian belemerülünk majd az életünk menetébe, de naponta két-három óránkét 1-2 percnyi belső elcsendesedést iktass be. Emlékezz arra, hogy csak egy kilégzés, ellazulás, és áramlik a légzés. Engedd kioldódni a homlokodról a ráncokat. Figyeld a beszédedet! Tedd igazzá, de egyben kellemessé is, nem bántóvá! De ami még fontosabb: mértékletesség! Ne legyen túl sok szó sem, de túl kevés sem, amin keresztül megpróbálod kifejezni a szándékod. Aztán mielőtt elalszol egy pillanatnyi önmagadba tekintés és barátságos belső dialógus. Ezzel a nap  számos gondolathullámát egyetlenegy gondolathullámba egyesítetted, amely a belső békéd. Ha valahogy ez a napirended részévé válik, akkor biztosan kevesebb alvást segítő tablettát kell majd bevenned. És ne feledd, hogy meg tudod tenni.
Veled van a többezer éve élő megszakítatlan mesterlánc áldása, amely vezet téged és védelmez. Ha így élsz, akkor az utolsó lélegzetvételed a legvégső önátadásod lesz. Ahogy szokásoddá vált a belső békét követni, képes leszel a belső örömet a következő dimenzióba átvinni, oda átvezetni. Isten áldjon benneteket!

OM Shanti Shanti Shanti

Adassék, hogy a csend, amely maga a béke, eltöltse a szíveteket!

Namaste.

Köszönöm a jelenléteteket, hogy erre szántátok ma az időtöket és legfőképpen, hogy megosztottátok a szíveteket az itt lévőkkel. Ha bármit találtatok vagy visztek magatokkal, ami esetlegesen szolgálja az életeteket, akkor az jó. És ha bármi nehézséget vagy akadályt éreztetek, az minden az én személyes hozadékom, és azért elnézést kérek. Vigyétek magatokkal azt, ami pozitív mindebben, és ezzel együtt a szeretetet.

Isten Veletek!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.