Szvámí Véda Bháratí: Az elme, a gazdagság és a szorongás – II. rész

Még egy dolog van a kozmikus valósággal kapcsolatban, amit meg kell tanulnod. Ez pedig az ellentétes erők harmóniája. Szállj repülőre Delhiben. Repülj nyugatnak. Repülj, repülj, s végül is keleten kötsz ki: Kínában, vagy akár visszaérsz Delhibe. Minden erő méhében hordozza saját ellentétét, táplálja, fenntartja és láthatóvá teszi azt.

Ugyanez érvényes a gazdaságra is, amint az megtörtént az Egyesült Államokban is, majd pedig kedvezőtlenül hatott az egész világgazdaságra.
Az emberek és a bankrendszer egy hamis jólétet hoztak létre.
Azután nem tudtak lépést tartani ezzel a látszattal. A gazdaság összeomlott. A kőolaj hordónkénti ára 150 USD-ről 60 USD-re zuhant. A házak és az ingatlanok ára leesett. Az esés az emelkedés következménye. Jelenleg arra a bölcsességre van szükségünk, amellyel képesek leszünk irányítani a gazdaság emelkedő ciklusát, amely hamarosan be fog indulni. A keréknek ugyanis továbbra is forognia kell, és a jelenlegi hanyatlás méhében hordozza az emelkedés elvét.

Hogyan egyensúlyozzunk az esések és emelkedések között, hogy ne essünk ismét ugyanabba a csapdába?

A válasz: a bölcsesség. Megtanulni az erők kiegyensúlyozását.

Mindez egy friss, a vágyak fölötti uralomra irányuló szankalpát igényel. Az indiai gazdaságot azért érinti jóval kevésbé az Egyesült Államokból kiinduló világméretű recesszió, mert az itteni emberek nem hajlamosak a gazdasági szélsőségekre.
A világgazdaságra jelenleg érvényes csárváka filozófia a következő: „rnam kritvá ghritam pibet”, azaz „kérj kölcsön pénzt, és igyál ghee-t”, vagyis „vegyél fel nemzetközi kölcsönöket, és építs felhőkarcolókat”. Mi az oka annak, hogy Amerika nemzeti adóssága tíz billió dollár, és az amerikai állampolgárok összes adósságállománya tizennégy billió? Nem más, mint egyszerűen ez a csárváka filozófia. Ezt a gondolkodást már az ősi indiai bölcsek is felismerték, és azért, hogy segítsék a tömegek gondolkodásának fejlődését, elvetették. Az átlag indiai, szemben egy amerikaival vagy európaival, az eladósodottságot szégyennek tekinti. Ily módon az indiai vérmérsékletbe, és ennél fogva az indiai gazdaságba beépült egy bizonyos mértékű „konzervativizmus”, visszafogottság, önmérséklet. A világnak meg kell tanulnia ezt.

Amennyiben a mai világgazdasággal ellentétben nem esünk bele a csárváka filozófia csapdájába, akkor India elnavigálhat a jelenlegi recesszió vizein. Az indiai gazdaságnak csak azok a területei érintettek, amelyek az euro-amerikai rendszertől függnek. Az ettől független területek egyensúlyban vannak.

Ezért tartsuk magunkat az a-pari-graha, a vágyak ellenőrzés alatt tartásának ősi hagyományához. Ha nincs elég pénzed ahhoz, hogy megvásárolj egy nagyobb autót, akkor vegyél kisebbet, és ami még fontosabb, légy elégedett vele: „szantosád an-uttamah szukha-lábhah” – a megelégedettségből semmihez sem fogható jólét átélése következik (Patandzsali Jóga-szútrái, II. 42.).

Amerikát a jótékonyság szokása fogja megmenteni. Nekünk itt Indiában nincsenek nagyon fogalmaink erről a jelenségről, azonban a jelenlegi amerikai gazdasági válság során az adakozás szintje megemelkedett, az emberek egyre többet adnak. Azok, akiknek van, megosztják azokkal, akiknek nincs. Az erre vonatkozó statisztikai kimutatások már elérhetők.

Ez újra csak az ellentétes erők összhangját, harmóniáját szemlélteti. A gazdasági nehézségek idején az emberek többet adnak másoknak. A finom világ erői az „én, én, én” filozófiájától a közös, a megosztás felé fordítják a kereket, és ily módon temetik be a szakadékot azok között, akiknek van és akiknek nincs.

szorongas300

Ha az indiaiak követnék ugyanezt az elvet, a gazdasági fordulat gyorsabban bekövetkezne. (Például, amennyiben a vállalatok képesek megoldani ezt, tartsák meg a feleslegessé vált munkatársakat amíg a gazdaság iránya megfordul. A dolgozók utóbb keményebb munkával visszafizetik ezt.)

Összegzésképpen:

  • Élvezd sikereidet, ne keseregj fogyatékosságaidon.
  • Emlékezz rá, hogy sorsod nem más kezében van, csak magad alakítod.
  • Tanuld meg a hatékony szankalpa tudományát.
  • Tanuld meg, tapasztald meg, miként alakítja a finom világ a láthatót, s miként formálhatod át a finom világot úgy, hogy azután úgy alakítsa a látható világot, hogy vágyaid beteljesüljenek.
  • Tanuld meg, miként használhatod az ellentétes erők harmóniájának elvét a saját céljaidra.
  • Gyakorold az a-pari-grahát oly módon, hogy (a) kevesebb dologra vágysz önmagad számára, és (b) osztozol másokkal mind egyéni, mind társasági, közösségi szinten azért, hogy a finom erők ne egy mesterségesen felpumpált gazdaságot hozzanak létre, hanem egy olyat, amely hosszú távon is egyenletes és biztos talajon nyugszik.

Ez egyszerre vonatkozik egy kifejlesztendő fegyelmezett egyéni életvitelre, illetve a nemzeti gazdaságokra, hogy aztán hatásukat kifejtsék a világgazdaságra.

Vésd eszedbe, egy szorongó, aggodalmaskodó elme nem képes helyes döntéseket hozni. Tanuld meg mindenek fölött az elme lecsendesítésének művészetét.

Szvámí Véda Bháratí
Rektor, HIHT Egyetem, Dehradun

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.