Szvámi Véda Bháratí: Betegségszemlélet – III. rész

“Az elme a test ura”

Felmerül a kérdés, hogy mit kezdjünk az elmével. Parancsot adjunk a gyomorfekélynek: távozz, távozz? Mit csináljunk a torokgyulladással? Évekkel ezelőtt egyszer beteg voltam, perzselő lázzal és torokgyulladással feküdtem, és képtelen voltam beszélni. Aznap este úgy volt, hogy régi barátom, Henry Wolf fog meginterjúvolni Minneapolisban, aki már évek óta hívott a TV műsorába. A megbeszélt estén azonban szenvedtem a torokgyulladástól, és nem tudtam beszélni. Felkeltem az ágyból, felöltöztem, és odamentem, még mindig égető lázzal. Az interjú megtörtént, és senki nem sejtette, hogy beteg vagyok. Amikor azonban leléptem a színpadról, ismét rám tört a torokgyulladás, és képtelen voltam a beszédre. Ezzel azt akarom mondani, hogy vannak agyi mechanizmusok, amelyek segítenek legyőzni a hibáinkat vagy hátrányainkat.

Meg kell tanulnod, hogy az elme a test ura, és ha nem is vagy képes kikerülni ezeket most, hosszú távon, hosszú idő múlva képes lehetsz létrehozni azt a kiegyensúlyozott szellemi állapotot, amely nem tesz boldogtalanná, és amely elűzi a boldogtalanságodat. 

A világon a legnagyobb betegség az elme boldogtalansága. A szó szoros értelmében kinevetheted magadból a betegségedet, mint azt már bizonyították is páran. Amikor betegnek és valahogy testileg zavartnak érzem magam, igyekszem vidám ruhákat magamra ölteni, vidám könyveket olvasni, és vidámságot kelteni magam körül. Van minderre energiád? – kérdezheted erre Te. Az energia az elméből ered.

Tanuld meg lecsökkenteni a testi betegséged hatásait azáltal, hogy megváltoztatod az életmódodat – erről szól a jóga –, és tanuld meg lecsökkenteni a mentális befolyást. Figyeld meg a testet semleges személyként. Ez a test a tiéd. Ez a test arra van, hogy megőrizd és megerősítsd. De ez a test nem a Te egész lényed. Van egy másik számlád, amin 10.000 dollár van. Ebben a roppant gazdag személyiségben fényes és világító ékkövek vannak, és ez az a vidámság, amelyet elméd létrehoz számodra. Pozitív gondolkodás, kedvesség, vidámság – teremtsd meg ezeket, és teremtsd meg ugyanezt a pozitív gondolkodást a rokonaid számára is, akik betegek, és ez csökkenteni fogja a betegség által keltett fogyatékosságuk erejét és intenzitását. Menj le az energia és az élet föld alatti szintjére.

A testtel kapcsolatos szemlélethez egy általam 1964-ben írt idézetet szeretnék közzétenni:

“Egy barlangban élek, egy tágas üregben, számos, sokszínű kontúrban játszó kijárattal
Sok színes fénysugárral,
Mely beömlik, és az élet fonalát sugározza ki.
A barlangom egy hegyben fekszik, amely vulkanikus, dübörgő,
Néha hosszú pillanatokra csendes és nyugodt,
Majd hirtelen újra megrázkódik.
Ez a barlang
Utakra, ösvényekre és völgyekre, más hegyekre,
Vitorlázó felhőkre és villámok sorára tekint.
Ülök és nézem a felvonuló sokaságot.
Nevetségesen üvöltve, csendben gyászolva,
Kíváncsian, megállván, feltekintve rám,
Vagy csak egykedvűen továbbhaladva,
Ahogy az esték elenyésznek,
Vagy a reggelek kinőnek.
Meleg a tűz, amit csiholtam,
És tápláltam az élet üzemanyagával;
Hamuszürke, ahogy aludni térvén elfújom.
Felkavarva
A hamu felizzik.
Vibráló lábak, táncoló árnyak,
Groteszk festmények, a sötétség keveredik
A kinti fényekkel és idegen szivárványokkal.
Megrémülve otthagyom a tüzet,
A mélységek folyójához rohanok,
A csendes vizek lecsillapítják
A szomj kitörő, lángoló vulkánjait.
Biztonságban a hegy méhében,
Nyugodtan, összeszedetten, mosolyogva, egyensúlyban,
Egy mártózás a visszavonultságban
Földalatti folyómban.
Odakinn a világ vándorlása
Elvész, kifárad, bármerre is tart!”

Léteznek föld alatti folyók benned, ennek a barlangnak egyes részein, ezen a Te lakóhelyeden. A barlang külső termeiben, a pszichikai szinteken a belső sötétség küzd a külső fényekkel, és a külső sötétség egybeolvad a belső fényekkel, csakúgy, mint a sokféle árnyalatokkal, árnyakkal, fantáziákkal és félelmekkel.
De mélyebbre haladva egy kifinomultabb helyre jutsz magadban, az energia és élet földalatti folyójához. Itt megtanulsz semlegesen viselkedni tested azon részei iránt, amelyekért semmit sem tehetsz, mert léteznek más források is az elme boldogságához. Találd meg a boldogság ezen forrásait, hozd létre ezt a boldogságot, és rá fogsz jönni, hogy több energia, több élet, több kreativitás van benned, hogy a kiteljesedés nagyobb forrásai vannak benned, mint azt lehetségesnek hitted volna.

A jógik mindezt újra, újra és újra elmondják. De az emberek, bár figyelnek, ahogy kilépnek a szobából, elfelejtik mindezt. Ne felejtsd el. Ennyi a lényeg. Miért nem mész le a benned található központba? Annyi kiteljesedést találsz ott, hogy tested írógépének egyetlen beragadt billentyűje miatt nem fogod mérgedben széttörni a masinát.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.