Szvámí Véda Bháratí utolsó beszéde az öt éves csendfogadalom megtétele előtti szangha összejövetelén – 1. rész

Az alábbi írás Szvámí Véda 2013. március 9-én tartott előadásának leirata. Az előadás a 2013-as közösségi találkozón hangzott el, ahol Szvámidzsí ismertette a következő öt év gyakorlatát.

Om
Gurave namaḥ.
Parama-gurave namaḥ.
Parameṣhṭhi-gurave namaḥ.
Paramparā-gurubhyo namaḥ.

Akhaṇḍa-maṇḍalākaraṁ vyāptaṁ yena charācharam.
Tat padaṁ darśhitaṁ yena tasmai śrī-gurave namaḥ.

Hiraṇya-garbhād ārabdhām śheṣha-vyāsādi-madhyamām.
Svāmi-śrī-rāma-pādāntāṁ vande guru-paramparām.

Om tat sat brahmārpaṇam astu.
Om śham.

Hari Om

 

Az elmúlt 9 napban a spirituális állomásokról beszéltünk. A meditációs és a spirituális fejlődés állomásairól. Azokról a csapdákról is szó esett, amelyekbe útközben beleeshetünk. Sajnálattal közlöm, hogy ma nem fogok semmilyen mély és nagy dolgot mondani. Semmi olyat, amit korábban ne mondtam volna.

Megkérdezhetitek a Guruimat. Ők megmondják nektek, milyen sekélyes is vagyok. Ők megmondják.

Bárcsak az Egyikük jelen lehetne, és vezetni tudna titeket:
a személyes jelenlétével,
a saját szavaival,
a saját hangján.

Akkor tudnátok, milyen is egy Guru.

Tegnap az a megtiszteltetés ért, hogy nem túl hivatalosan, de körünkben üdvözölhettem „spirituális” nővéremet, Bettina Sharada professzort. Ma enyém az öröm, hogy Dena Merriamot is üdvözölhetem.

Dena Merriam először is aktív résztvevője New Yorkban és környékén a védánta filozófia terjesztésének. Központi szerepe volt a Vallási Vezetők Világtanácsának szervezésében, neki köszönhetően egy delegáció tagjaként eljuthattam olyan helyekre is, mint Izrael, Palesztina stb. Az elmúlt 10 évben egy nagyon mély és nagyon messzeható ügyön dolgozott: ez a nők globális békekezdeményezése. Ez az, amire szükségünk van. A nők globális békekezdeményezésésére. Számos Kontemplatív Konferenciát tartott. Dena volt az, aki oly sok szúfit hozott ebbe az ásramba pár éve, és valamennyi vallás embereit összehozta, hogy megbeszéljék és megtalálják spirituális mondanivalójuk, tanításaik hasonlóságait. A legutolsó ilyen épp most volt Kasmírban. Tehát Dena, sajnálom, hogy nem tudom különleges tiszteletemet kifejezni, de nagy örömmel üdvözöllek, és igazán boldoggá teszel a jelenléteddel.

Kis, kérdésekkel teli papírcetlik kísérik utamat. Néhányat közülük már megválaszoltam, így csak vissza kell térni azokhoz a válaszokhoz. Emlékezzetek: ne essetek bele saját belső tapasztalataitok csapdájába!

Vegyük például a testen kívüli élmény példáját. Én is olyan tudományos beállítottságú jógi vagyok, mint a Gurum. Nagyon tudományos beállítottságú. Ha valamire van tudományos magyarázat, nem fogadom el tisztán spirituális élményként.

Számomra az egyedüli tisztán spirituális élmény az Átman. A testen kívüli tapasztalások közül néhány az agy munkájának bizonyos állomásait jelzi az úton, ami különös érzéseket vált ki, és ezeket kivetítve máris azt gondolhatjátok, hogy az egekben szárnyaltok.

Ezek nem spirituális tapasztalatok. Ezek cerebrális, agyi tapasztalatok. Néha ezeket az agyi tapasztalatokat előidézheti egy spirituális állomásra való megérkezés. Gyakran az ilyen agyi tapasztalatok egyben mérföldkövei valami tisztán spirituálisnak. Nem kell elutasítani őket, de azt se gondoljátok, hogy most már megvilágosodtatok, csak mert volt egy testen kívüli élményetek.

Én a saját, személyes szádhanámban nagyon óvatos vagyok. És néha úgy érzem, hogy még mindig nem eléggé. Óvatos vagyok, mert nem tulajdonítok magamnak semmilyen különleges erőt vagy tapasztalatot, és nem teszem meg magamat Gurunak. Óvatos vagyok, mert nem veszem túl komolyan a spirituális élményeimet, kivéve azokat, amelyekben a Gurum részesített. Óvatos vagyok, de még mindig nem eléggé, úgyhogy egy rövid időre csapdába is estem – de kihúztam magam belőle. Ahogy mondani szoktam: minden, amit tanítok, az velem is megtörtént.

A mai témánk egy kicsit különbözik ettől. Ez a soron következő programokhoz tartozik. Bizonyára már valamennyien megkaptátok a „Szádhana a hétköznapi spiritualitásban” c. kis könyv másolatát, amely erre a különleges alkalomra készült. Hétköznapi spiritualitás. A közösségünknek készült. Ez alkalommal tehát nem a nagyközönségnek.

Van néhány közös gondolatunk dr. Mehrad Nazarival, aki segít nekem ebből egy, a nagyközönség számára is hasznos változatot készíteni majd.

 

(folytatása következik)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.