Szvámí Véda – Csupán három olyan dolog van, amire feltétlenül bíztatlak

„Csupán három olyan dolog van, amire feltétlenül bíztatlak:

Először is, a meditációd legyen rendszeres.

Másodszor, ha semmi mást nem is csinálsz, figyelj! Semmilyen technika nem fontos. Semmilyen relaxáció nem fontos. Ezek hasznosak és segítenek. Ezeket persze csináld, és ne mondd azt holnap, hogy:

„-Nos, Panditdzsí azt mondta, hogy ne relaxáljak többet.” Nem ez a mondandóm lényege, hanem az, hogy minden módszer egy fő dolog alá van rendelve, ez pedig a figyelem. Tanuld meg megfigyelni magadat! Figyelj! Mire figyelsz most? Mi van még, amit megfigyelhetsz? Mi az, amit megfigyelsz? Mi az, amit nem figyelsz meg? Keresd meg, mi az amit nem figyelsz meg magadon. Találd meg! Miközben a bőrödet figyeled, figyeled vajon a véred áramlását is? Ha a véráramlást figyeled, akkor figyelsz a csontrendszered állapotára is? Amikor a csontrendszered állapotát figyeled, megfigyeled-e a gyomrod állapotát is? Figyelsz az emésztőrendszeredre? Figyelsz az ízekre a szádban? Figyelsz a szagokra az orrnyílásodnál? Figyeled a szemgolyók helyzetét? Figyelsz az agyra, és arra, hogy mi történik ott belül? Figyelsz a rekeszizmodra? Mindig több dolog van, amit megfigyelhetsz. Ez a test olyan, mint egy galaxis. Több sejt van a testedben, mint csillag a galaxisban. Egyes sejtek elhalnak, mások éppen megszületnek… milliárdnyi sejt ebben az egyetlen pillanatban. Nem egy egyszerű dolog ez a figyelés.

Tehát csak láss, figyelj egyre többet és többet és még többet! Egyedül ez a figyelem az, amely elvisz téged a mantrához. Amikor gyakorlod a mantrát, figyeld magad, hogyan csinálod! Figyeld az elméd, hogyan csinálja. Szóval, végezd a dzsapát! Engedd meg a dzsapának, hogy felmerüljön. Ez a harmadik dolog! Végezd a dzsapát! Engedd meg, hogy a dzsapa ezen az éberségen keresztül áramoljon! Rendben!. Vagyis, csak figyeld meg önmagad!”

Szvámí Véda Bháratí

Fordította: Bíró Gabriella

Lektorálta: Borkovits Tamás

Forrás: AHYMSIN – Association of Himalayan Yoga Meditation Societies International (https://www.facebook.com/groups/ahymsin/)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.