Szvámi Véda – II. előadás 1. rész

Hogy van a homlokotok? Kicsit kevesebbet aggódtok és szorongtok?

Szeretnénk, ha ez a látogatásotok sikeres lenne. De mit is jelent a siker számotokra? Ha sikerülne egy vagy két új szokást felvennetek. Ha sikerülne elhagyni néhány régi szokást. Ha el tudtok hagyni egy-két régi szokást, és kialakítotok egy vagy két új szokást helyette, akkor már megérte, hogy idelátogattatok párszor, és annyi pénzt és időt fordítottatok erre, és megérte a kényelmetlenséget, hogy különböző helyeken kellett aludnotok. Ennyi. Ha ez teljesül, akkor ez siker lesz.

Még egy dolog. Ez egy ritka alkalom, amikor ilyen sok ember együtt csendet gyakorol. Szvámí Ráma öröksége a tudomány és a spiritualitás egyesítése. Ezen a campuson így tehát van egy laborunk. Nagyjából háromezer kiadványunk, cikkünk, orvosi és tudományos folyóiratunk van, melyek a jóga, a légzés, a meditáció és a tudatosság/éber jelenlét (mindfulness) hatásait tárgyalják. Ugyanakkor ezek között nincs egyetlen egy írás sem a csend hatásairól. Most tehát felhasználjuk ezt az alkalmat, amikor is március 10-től kétszáz ember közösen csendet gyakorol, és végzünk egy tesztet. Úgy emlékszem ötven embert választottam ki az ebben való részvételre. Ez azzal fog járni, hogy megvizsgáljuk az agyhullámait a csendgyakorlás kezdetekor, illetve ugyancsak az agyhullámokat és egyéb fiziológiai hatásokat a kilenc napos csendgyakorlat elteltével. Milyen változások jöttek létre?

Néhány homlok még mindig ráncos! Mi történt? Mondtam talán valami aggasztót? Mi miatt aggódsz? Bármi miatt is aggódsz, most, amíg itt ülsz, semmit sem tehetsz ellene. Úgyhogy ezzel az erővel akár el is feledhetnéd, és legalább erre a rövid időre élvezhetnéd az aggódás nélküli életet. Nem mindig van ilyen lehetőséged. Használd ki!

Ahogy az ember fejlődik spiritualitásában, lényének összes rétege feltárul. Te nem csak ezeknek a csontoknak az összedobált halmaza vagy, amelyek egy műanyag csomagolóeszközbe vannak csomagolva, belül valamilyen zsinórral összekötve. Inak és csövek. Te nem ez vagy. Ez csak a legkülső tartály. És te tévesen elkezdted magad azonosítani ezzel a tartállyal, annak spirituális tartalma helyett. A testnek nevezett tartály, és annak tartalma, a tiszta szellem között még sok réteg van. És itt most már az igen ősi szánkhja és a vaisésika tudományainak területén járok. Ez kettő a hat jelentősebb filozófiai iskola közül. Tehát egymásra rakódott rétegek. Akár olvastad az ezekről szóló elméletet, akár nem. Akár fel tudod sorolni kívülről az egyes kategóriák/rétegek neveit, akár nem. Ahogy a tudatosságod, az öntudatod, éber tudatod, éber jelenléted, a megértésed (realizációd) elkezd mozdulni.

Mit is jelent a realizáció (megértés, ráébredés)? Azt, hogy valami valódivá/valóssá válik számodra. Ami korábban pusztán egy elmélet volt. Ami korábban csupán egy spekuláció, egy hipotézis volt, az most valósággá válik számodra. Ez a realizáció, megértés/ráébredés. A realizáció/ráébredés, a reveláció, a felismerés egy formája. Felismerni azt, ami eddig fátylak mögé volt rejtve. Fellebbenteni a fátylat róla.

A Védák egy imája így szól: 

„Az igazság bejárata egy arany fedéllel van elfedve. Kérem az Univerzum Táplálóját, Fenntartóját, mozdítsa el ezt a fedelet, hogy megpillanthassam és láthassam az igaz valóságot. A dolgok igazi természetét.”

Ezért van az, hogy ahogy haladunk előre a spirituális úton, a szamádhi utolsó előtti formájának neve: Dharma megha szamádhi. Dharma megha: Az erő/hatóerő, és az összes dolgok természete ismeretének esőfelhője. Így nevezik. Hogy is nevezik tehát? Dharma megha szamádhi. Valódi természeted felismerésével párhuzamosan tehát lényed igazi természete, lényege, az Atman, a tiszta spirituális Önvaló, minden dolgok valódi természete is feltárul előtted. A prakriti, az anyag minden rétege, a természet minden egyes szintje, az anyag, melyből összetett lényed össze lett rakva. Szépen, sorban, egymás után feltárul előtted ezek lényege, eszenciája. Hogy mik is ezek, hogyan működnek, hogyan funkcionálnak. És mivel lényed ugyanazokból az alkotórészekből épül fel, mint az Univerzum, így egyúttal az Univerzum természetét is megismered/megérted. Ha saját, egyéni elmédet megismered, az Univerzális elmét is megismered/megérted. Ha fizikai lényedben az atomi energiákat a szubcelluláris, tehát a sejtek alatti szinten is megismered és megérted, akkor megérted ezeknek az atomi energiáknak a működését az egész Univerzumban. Ha megérted saját magadban egy sejt felépítését, létének folytonosságát és pusztulását, akkor ennek révén megérted majd a csillagok felépítését, alkotórészeit is. A csillagok létének folytonosságát és pusztulását.

És ezért így, amikor olvasok – amúgy a tudományos folyóiratok nagyon buzgó olvasója vagyok -, nem mulasztok el egyetlen tudományos felfedezést sem. Nem tanultam tudományt, de nyomon követem a tudományos híreket és keresem is a tudomány híreit. De nem találok semmi újdonságot. Tényleg nem. Keresem az új felfedezéseket a tudományban, de nem találok egyet sem. Amit látok, azt a (szent) szövegekből már gyermekkorom óta ismerem mind. Nem a technológiáját, hanem magát a tudományt. A tudományt.

Miből is áll a tudomány? Mi is a tudomány? Minek a tudománya? Keresem a válaszokat, mert próbálom kitalálni, hogyan is van az, hogy Isten működteti az Univerzumot? Tanuld meg megtalálni Istent magadban. Találd meg azt, hogy te, a test-univerzumodnak az Istene, te, a spirituális lény, e test-univerzum Istene hogyan működteted ezt az univerzumot! Ezáltal pedig arra is rá fogsz jönni, hogyan működteti Isten az Univerzumot.

És ez a Jóga, a Tantra, és olyan az gyönyörű írások, mint a Szaundarja Lahari, és az Ánanda Lahari üzenete. A Szépség/Gyönyörűség hulláma és az Üdvösség hulláma. Mi is a Szépség/Gyönyörűség és az Üdvösség hulláma? Az egész Univerzum erők folyama, melyek hullámokban érkeznek. A hullámok kölcsönhatása az Univerzum. Ezek a hullámok pedig ugyanazok a hullámok, melyekkel te, az Atman, a Lélek felismered az elmének nevezett eszközrendszert, és működteted a test-univerzumodat. Amikor pedig ezt megérted, akkor az Univerzum működtetését is megérted. Ennek az egésznek a matematikáját megérted.

Néha megkérdezik az emberek: mivel járult hozzá India a civilizációhoz? Mi India hozzájárulása a világ civilizációjához? És ti tudjátok, mi erre a válaszom. India hozzájárulása a világ civilizációjához (a) Nulla. Csak a meditáció mestereinek volt fogalmuk arról mi is a nulla. És mi is az a közismert szanszkrit és hindi szó, amit egységesen használunk a nullára? Zunja. Ez a nulla megnevezése. És a nullába belemenve, abból kiindulva értették meg, hogy mi is a nulla értéke, és hogyan sorakoznak fel a számok a nulla körül. Ez a nulla valósága. Így jöttek rá – és nem felfedezték -, hogy mi a nulla. Miért is mondom mindezt? Mi ennek a gyakorlati alkalmazhatósága számodra a spirituális életedben és a mindennapjaidban? Bármi, amit megérintesz, bármi, amit érzékelsz, bármi, amit érzel, bármi, amit megtapasztalsz, amit cselekszel, vagy amin át reagálsz. Találd meg a metafizikai kapcsolatát. Ez a papírlap, amire írkálunk, elvezet a megszabaduláshoz. Ez a kis darab papírlap. Ez a tárgy a kezemben elvezet a megszabaduláshoz. Ez a tárgy a kezemben. Mi ez? Mi ez, amit a kezemben tartok? Egy mobiltelefon. 

Mi is egy mobiltelefon? Geometria, dimenzió/kiterjedés, szubatomikus részecskék, energiák, energiák kölcsönhatása, hullámok, hullámok kölcsönhatása, költészet. Ezért is van, hogy az egyik tanításom az, hogy a tudomány a legszebb és a legspirituálisabb vers, amit valaha komponáltak. És most itt tartom ezt a költészetet a kezemben. És itt van az összes metafizika, az összes dimenzió. És mi van a dimenziók mögött és a dimenziókon túl? Mik a hullámok, és mi van azokon túl? Honnan érkeznek ezek a hullámok? Tudsz ezekhez kapcsolódni? Tanulj meg kapcsolódni hozzájuk. Az ízlelőbimbóiddal megtapasztalt legparányibb részecskék, az illatok, amit a szemeiddel látsz, amit megérintesz a bőröddel, és a képek, melyeket az elmédben formálsz. Meg tudod bármelyiket ezek közül ragadni? Meg tudod bármelyiket ezek közül ragadni, és meg tudod találni ezeknek a transzfizikai, a fizikai világon túli forrását? És hasonló, illetve még inkább ez a helyzet a kapcsolataiddal is. A világi dolgokról történő lemondáshoz nem azok tagadása révén jutsz el. A lemondás nem egyenlő a tagadással. Pedig sokan ezt hiszik. Egy párkapcsolatot nem megtagadni kell, hanem a legteljesebb mértékig kifejleszteni, amikor is a legpompásabb fényében tündököl, és ez után lehet csak elérkezni egy magasabb szintre.  És ez az, ahol Isten lakozik, mert ott van a szeretet. Folyamatosan azt hallod, hogy Isten a szeretet. Isten a szeretet. Isten a szeretet. Fel tudtad valaha is emelni picinyke szeretetedet arra a szintre, ahol már elmondhatod: Igen, ez Isten.

Végezd tehát ezeket a belső, mentális, spirituális gyakorlatokat. Minden megtapasztalás, bármi, amit látsz, hallasz, vagy a mozgását észleled; bármi, ami benned mozog, hol van az bennem? És hol van ez az Univerzumban? És mi a helyzet ezeknek a tartalmával? Hogyan mozgatják a spirituális tartalmak ezeket a tartályokat?

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.