Szvámi Véda – III. előadás 2. rész

„Bahudzsana hitája, bahudzsana szukhája”

Amikor Buddha elküldte első szerzeteseit a világba tanítani, ezt mondta nekik:

„Charata wikha vocsárikam bahudzsana hitája, bahudzsana szukhája”

Páli nyelven, amelyen ő beszélt, ezt jelenti:

„Vándorolj, ó szerzetes, vándorolj, ó szerzetes, vándorolj, nagy utat járj be, sokak javára, sokak vigaszára!”

Ha a spiritualitásod nincs hasznára sokaknak, mi értelme van? Mi a különbség az önző élet és a spirituális élet között akkor? Ha a spiritualitás nem szolgál másokat, és nem ad vigaszt másoknak, mi a különbség a világi, anyagi önző élet és a spirituális élet között? Így! Sokak javára, sokak vigaszára!

A fejlődésed állomásai folyamatosan, természetesen érkeznek majd el hozzád. Nem kell próbálgatnod, hasztalan elősegítened. Nem tudod segíteni.

Ha van egy hely egy fa alatt, ülj le a fa alá, mint Szókratész. Az emberek köréd fognak gyűlni, mert szomjasak. És Neked van elixíred vagy vized, attól függően, hogy mennyire hígított az elixíred. Sűrítsd, tisztítsd egyre jobban és jobban az idők folyamán. Sűrítsd az elixíred, hogy minél töményebb legyen, és szolgáld fel a legtisztább formájában.

Sokszor mondtam a mesteremnek, hogy irigy vagyok azokra a nagy jógikra, akik a barlangban ülnek. Ő azt mondta, hogy:

„Mondd meg, mi a jótétemény, amit ők a világnak adnak?”

Természetesen tudom, milyen hasznos, hogy ők ott ülnek, sokkal nagyobb jótéteményt jelent, mint én, aki itt kiabálok, de itt történik benned valami. És akár a fa alatti térben fogod tölteni az embereket, akár sátorban, kunyhóban, palotában, vagy asramban, akár monostorban vagy bárhol. Ez a tanítás áramlani fog belőled, a gyógyítás áramlani fog belőled.

Az elme gyógyítása.

Az egyik dolog, ami történik, hogy az univerzum misztériuma elkezd feltárulni előtted. Elkezded megérteni az alapelveket és törvényeket, amelyek szerint az egész univerzum működik. Van egy metatudomány, amelyet jeleztem egyik írásomban. A tudományok tudománya. Amely szerint minden tudomány működik. Az alapelvek ugyanazok. Amikor egy építésszel beszélek, mondom neki, hogy tanuljon zenét, ha fejleszteni akarja építészeti képességeit. Hallottad ezt már valaha? Az isteni építészet a zene. Mellékesen. És a zenének megvan a saját építészete. Így az építészetnek is megvan a saját zenéje. Szóval tegnap mi egy építészmester előadását hallgattuk. És ő el tudja mondani, mi az ő zenéjének a szerkezete, hogy mik az oszlopok, a tetők a padlók és a terek a zenéjében.

És ez történik veled is. Elkezded érteni a tudományok tudományát, amelyben minden tudomány eggyé válik. Ez nem valami multidiszciplinaritás, amit Te hozol létre úgy, hogy veszed ezt és ezt és ezt a tudományt, és összevegyíted őket. Vannak azonos, alapvető elvek, amelyek mentén minden tudomány és a művészet működik. Beleértve a saját teológiádat és filozófiádat is. És ezek elkezdik feltárni önmagukat számodra. Elkezded megérteni a kapcsolódásokat. A következő dolog, hogy elkezded megérteni ennek a kozmikus tudománynak a kapcsolatát Önmagaddal, az egész lényeddel, a belső létezéseddel. Elkezded megérteni a belső zenéd építészetét. Ebben a zenében egy teljes zenekar vesz részt.

És ahogyan a tudomány felfedi önmagát, megtanulod alkalmazni. Ismerek egy nagyszerű jógit, aki 5 osztályt végzett. Aztán elment, és az univerzum nagyanyjának szentelte önmagát, és amikor a szádhanája gyümölcse beérett, az Isteni Anya magához rendelte és azt mondta:

„Most menj el néhány rossz kinézetű helyre, és telepedj le ott.”

Elment, és leült egy fa alá a falun kívül, egy nagyon rossz kinézetű környéken. Minden, amit tenni tudott, hogy leült. Valaki hozott egy bádogot árnyékul a feje fölé, és a falu elkezdett köré gyűlni. A következő valaki egy szobát épített köré, egy kamrát.

A Delhi repülőtértől 30 perces útra van a Chaterpure templom együttes, amit ő készíttetett. Az építészetben gondolkozva úgy, hogy építészeket irányított, hogy hova kerüljenek az oszlopok, hogyan nézzenek ki, és hogyan készítsék el őket. Mikor a mesteremmel elmentünk hozzá néhány alkalommal, mindig ugyanazt mondta: „Csak 5 évet járhattam iskolába, de én terveztem az egész épületet. És tudod, mondok valamit. Néha azon gondolkozom, mint csinálhatnak a gyerekek az iskolában? Igazán nem tudom, mert nem jártam oda. Fogalmam sincs, mit csinálnak hosszú évekig, amikor csak azt kellene tenni, hogy becsukod a szemed és a tudás feltárul előtted. Ha hallasz egy nyelvet, egyszerre elkezdesz beszélni.”

Ehhez azonban olyan elme szükséges, amely szabad minden ragadós anyagtól, ami összegyűlik a felszínén. Az elmének szüksége van arra a tiszta vízre, szattvikusra és tökéletesen tisztára. Így a telihold vissza tud tükröződni töretlenül, nem részekre esve. Jelenleg a tanulmányaidban ezek a részek, fragmentumok jelennek meg, és aki egy pici fragmentumot ismer, nem ismeri a többi részt. Amikor a tisztulás megtörténik, természetesen feltárul a többi rész is.

Isten áldjon benneteket!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.