Szvámi Véda – IV. előadás 1. rész

  1. Szangha találkozó

Szvámi Véda: A spirituális és meditációs fejlődés jelei – 4. lecke

A spirituális fejlődés és a meditációs fejlődés állomásait beszéltük át, mert az emberek nagyon sokszor kérdezik tőlem, honnan tudják, hogy fejlődnek-e a gyakorlásukban. Adok nektek olvasnivalókat és hangfelvételeket, amelyek segíteni fognak. Az elmúlt napokban néhány alapvetést is megbeszéltünk.

Mielőtt továbblépünk, valaki feltett nekem egy kérdést: Valaki kapott egy mantrát a Tradíciónktól és megkapta a Srí Vidja mantrát egy másik helyen – itt van ő?

Az embernek el kell döntenie, hogy melyik mantrát szeretné gyakorolni, és melyik Guru hagyományt szeretné követni.

A Srí Vidja hatalmas témakör. Kerestem azt az embert, akinek megtaníthatnám, de nem jelent meg erre a feladatra senki. A Srí Vidja, amit mi tanítunk, nem a külső pudzsákról, külső istentiszteletekről szól, hanem a belső ösvényről. Ha valaki kap egy speciális mantrát és tényleg elhatározza, hogy követni fogja azt a tradíciót amelytől a beavatást kapta, akkor haladhat a speciális mantrával. De meg kell tanulnia, ki kell találnia, hogy hogyan kell ezt a speciális mantrát használni, hogyan kell azt gyakorolni.

Akik a Srí Vidja matra beavatásokat adják, sokszor nem tudják, vagy nem tanítják, hogy hogyan kell a Srí Vidja mantra belső folyamatait végezni. Ahogy fejlődsz a spirituális gyakorlásodban, bizonyos dolgok felfedik magukat, kibomlanak, megnyílnak benned. Bizonyos dolgok elkezdenek változni, és amikor ezek a dolgok változásnak indulnak, akkor tudod, hogy elindult a spirituális fejlődésed.

Például a beszéd iránti vágyad csökkenni fog. A beszéd iránti igényed csökkenni fog. Amikor beszélsz, a beszéded lágyabbá válik, és nem vált ki ellenállást másokból.

Vagy példul képes leszel ugyanazt a dolgot kevesebb szóval kifejezni. Az emberek sokszor kérdezik tőlem, hogy fogok-e emailekre válaszolni a csend gyakorlásom alatt. Tanulj meg kérdezni! Tanuld meg, hogyan kell feltenni egy kérdést! Szűkítsd le arra, ami az igazi kérdésed!

Ha küldesz nekem egy három oldalas e-mailt, ami az érzelmeid teljes történetét írja le, nem fogok válaszolni, mert nem vagyok pszichoterapeuta. Meditációs vezető vagyok. Először találd meg, hogy mi is a kérdésed pontosan. Mi ezt mantanának, köpülésnek, az esszencia kinyerésének nevezzük. A válasz felét már megkaptad, ha tudod, hogy mi a kérdésed. Utána írd le a kérdésedet egyetlen sorban és akkor válaszolni fogok. Szóval rajtad múlik, hogy szeretnél-e választ kapni tőlem vagy nem szeretnél. J

Van, hogy négy órába telik minden éjszaka, hogy megválaszoljak minden e-mailt. Sajnos ezt nem tudom folytatni.

Szóval kevesebb igényed lesz arra, hogy beszélj. A hangod lágyabbá válik. Úgy találom, hogy az emberek túl gyorsan beszélnek. A beszéded le fog lassulni, és ezt mások előbb észre fogják venni, mint hogy te észrevennéd. A beszédednek nyugtató hatása lesz másokra, nem pedig felkavaró hatása. Kérlek ne hidd, hogy ezáltal kommunikációra képtelenné válsz.  Ahogy haladsz a spirituális fejlődésedben, jobb kommunikátorrá válasz, mert a beszéded pozitív, hasznos, mértékletes és kellemes lesz. Kevesebb szóval tudsz kifejezni sokkal többet.

 

Ha spirituálisan fejlődsz, az ősi iratok szavai, a bölcsek, a szentek és próféták szavai felfedik valódi jelentésüket előtted. Jelenleg csak olvasod őket, – ha egyáltalán olvasod őket, mert sok ember nem is olvas. Ha olvasod bármely vallás iratait, bármely filozófiai vagy spirituális tradíció iratait, akkor annak a hétköznapi nyelvnek a kifejezésein és terminológiáján keresztül érted meg, amit a világi céljaid érdekében használsz és ami tele van ellenállással, félelmekkel, aggodalmakkal. Amikor sprituálisan fejlődsz, ezek a szavak felfedik magukat előtted.

 

A Rig Véda azt mondja:

„O tattva ha pasza náda darsa vacsan,

O tattva ha srínvan na szrno tjénam,

O to tasmaj tanvam viszaszjé,

dzsaj éva pattdzsa usati szuvasjaha.“

 

A Védákban az „Igére“ használt szó – abban az értelemben, amit a Bibliában lehet olvasni „Kezdetben vala az ige“ –  az Igére használt szó a „vács“, vagy „vak“, ami egy nőnemű szó. Tehát nőnemet használunk az Ige kifejezésére.

„O tattva ha paszjan náda darsa vacsam“

Vannak azok, akik bár látnak, mégsem látják az Igét.

„O tattva ha srínvan na szrno tjénam,“

Hallanak, de nem hallják az Igét.

„O to taszmaj“

De néhányak számára,

Valakiknek Ő felfedi magát, ahogy egy imádott menyasszony felfedi magát a szerelme előtt.

Tehát az Upanisadok, Bibliák, Koránok, Avészták szövegeinek jelentése és egyéb kevésbé ismert Igék kinyilatkoztatásai kibontják magukat előtted, és meglátod a mélységüket, a belső rétegeiket. És ahogy továbbfejlődsz, a jelentés változik, és egy újabb réteg jelenik meg. Így elkezdesz párbeszédet folytatni a risikkel, a bölcsekkel, a szentekkel, a prófétákkal. Olyan lesz, mintha egyenesen hozzád beszélnének. És azt mondják: „Mindez idő alatt, évek ezrei alatt beszéltünk hozzád, de nem hallottál minket.  Most hallj!“

Ahogy Jézus mondta: „Adassék hogy akiknek fülük van, halljanak.“

A Rig Véda sok évvel korábban ezt mondta: „Hallgatnak, mégsem hallanak. Néznek, mégsem látnak.”

Ahogy továbbfejlődsz spirituálisan, látóvá válsz. Elkezded látni az igazságot.  Néha-néha egy olyan mondat hagyja el az ajkaidat, amely halhatatlan. 

Néha, amikor az emberek megkérnek arra, hogy írjam alá a könyvüket – bármilyen könyvet – és írok bele egy áldást, az egyik áldás, amit írni szoktam a következő:

„Adassék, hogy a szavak, amiket ma kimondasz, a holnap szent irataivá váljanak.”

Ez nem csak egy üres kívánság. Megtörténhet, hogy elérsz egy olyan szintre, hogy amit mondasz, arra ezer év múlva is emlékezni fognak. Szóval a beszéd ajándéka, az Ige jelentésének ajándéka egy nap arra a szintre emel, hogy te lehetsz egyike azoknak a Risiknek, szenteknek. Valamikor, egyszer… Barátaim, mindig mondom: legyetek ambiciózusak! Nincsenek ambícióitok. Az egyetlen célotok, hogy vegyetek egy kocsit, vagy előléptessenek benneteket a cégeteknél. Miféle ambíció ez?

Legyen igazi célotok! Ez az igazi cél!

Ahogy spirituálisan fejlődsz és fejlődik a meditációd, elkezdesz változásokat érzékelni a testeden belül. A testhelyzet stabillá válik.  Ha egyszer leültél, nem akarsz megmozdulni. Ez a spirituális fejlődés egyik jele. Nem a letargia és a lustaság okozza ezt, hanem az, hogy az ádhárád, a köldököd alatti része a testednek stabillá, megalapozottá válik a prithivi tattvában, a Föld elemben, az alapban.  Stabillá válsz. A testhelyzeted magától stabillá válik, anélkül hogy küzdened kellene.

Öt sérült porckorong van a hátamban. Tizenöt éve el van törve a térdkalácsom a térdemben, és van egy szakadt szalag a térdemben. Az orvosok azt mondják nem ülhetek keresztezett lábbal, hagyjam abba ezt az ülést. De tudok itt ülni, és mesélni nektek a következő három órában,  anélkül hogy változtatnék a testhelyzetemen. Nincs rá szükségem. Szóval ilyen jellegű változások történnek.

A gerinced hajlamává válik a megnyújtóztatottság. Ahelyett, hogy emlékezned kellene rá, hogy „egyenesen kell ülnöm“ a gerinced hajlamává válik, hogy egyenes legyen. Valami odabent, –  az a Kígyó ami felemelkedik, a Kundaliní kígyó, ami összetekeredve fekszik odalent – a Kígyó az alapoknál felemelkedik és stabillá, mozdulatlanná válik. És a gerinced hajlamává válik a kiegyenesítettség. A testhelyzeted hajlamává válik a stabilitás.  Nem kell hozzá gyakorolnod, küzdened, harcolnod a testeddel. Nem kell ülnöd, és azon gondolkodnod, hogy „talán egy masszás segíteni fog a lábaimnak, és utána talán tudok harminc percet ülni anélkül, hogy megmozdulnék.“ Nincs rá szükséged.

Ezek a dolgok megtörténnek. Amikor megtörténnek, akkor fejlődsz spirituálisan.  De akkor nem, ha csak tizenöt percet ülsz és gyorsan, gyorsan, gyorsan elvégzel néhány málát, és a mála közben ellenőrzöd, hogy mennyi van még hátra. Sajnálom, de ez nem meditáció.

Tudnod kell a meditáció jelentését: stabilitás, mozdulatlanság a testben, megnyújtóztatottság a gerincben.

Pillanatnyilag ezt az ülés technikájaként tanítjuk nektek. De a fejlődésed egy pontján a technikák eltűnnek. Mondjátok, hányan olvastátok a hatha jóga filozófiája című könyvemet? Tegyétek fel a kezeteket! Ó! Nagyon boldog vagyok, 90 %. Levizsgáztathatlak benneteket belőle?

Elmagyaráztam a folyamatokat, amelyek benned történnek, amiatt, ahogy az energiacsatornák elkezdenek áramolni. Majd elkezdesz természetes múla bandhát, természetes gyökérzárat érezni. Most még egy technika formájában tanítjuk ezt neked, de amikor megszűnik a technika jellege, és az elme-prána tested természetes hajlamává válik, amikor az elme-prána tested természetes hajlamává válik, akkor tudd hogy spirituális fejlődésen mész keresztül.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.