Szvámí Véda – IV. előadás 2. rész

Ahogy elmagyaráztam a Kundaliníról és a csakrákról szóló előadásaimban, a csakrarendszerben kétféle erő van jelen: a nyomóerő és a húzóerő. A nyomóerő és a húzóerő. Az alacsonyabb energia koncentráció felfelé tolódik, és a csakrák magasabb energia koncentrációja elkezdi felfelé húzni az alacsonyabbakat. Ez a prána és az apána szavak titkos jelentése. A Kundaliní szerinti jelentésük. Ne felejtsétek el megvenni a Kundaliní című könyvemet, most jelent meg.

Szóval ezek miatt a változások miatt, amik megtörténnek, amikor az energiák enyhén, kezdő szinten elkezdenek ébredezni bennünk, a múlabandha, a gyökérzár magától létrejön meditáció közben. Nem kell emlékezned rá, hogy létrehozd. A legtöbb ember a gyökérzárat erőfeszítéssel hozza létre, aminek eredményeképp az ádhára feszültté válik. A feszültség nem támogatja a relaxációt és a meditációt. Amikor természetes módon jön létre a gyökérzár – annak köszönhetően, hogy az energiák felfelé nyomódnak és felfelé húzódnak – akkor ez a feszültség nem tud megjelenni ennek a területnek az izmaiban és szerveiben. Hasonlóképpen, a meditáció ideje alatt a kécsari magától létrejön. A nyelv felemelkedik. Néha még akkor is létrejön, amikor sétálgatsz, mert már nincsen hajlamod arra hogy megszólalj, úgyhogy hátrahúzod a nyelved. Rendben?

Szóval létrejön a múlabandha és létrejön a kécsari.

Sokszor látok embereket, akik leülnek és elkezdenek meditálni, és mert így látták, vagy olvasták valahol az ujjaikkal csin mudrát, vagy dzsnyána mudrát formálnak. És így a figyelmük fele máris az ujjakra összpontosítt: „Vajon jól végzem a mudrát?“

Ahogy fejlődsz spirituálisan, a mudra magától létrejön. Mert az energia vek és -körök létrehozzák és alakítják, formálják a tested ennek megfelelően. És ez természetesen történik meg veled.

Szóval a testhelyzeted stabillá válik, a gerinced hajlamává válik a kinyújtóztatottság.

A testem nagyon gyenge, és néha, amikor leülök, meg kell támasszam magam. De ahogy a meditációm elkezdődik, elmozdulok a támasztéktól. Igazából nem én mozdulok el a támasztéktól, hanem a testem hajlamává válik, hogy elmozduljon a támasztéktól, és a gerinc egyenessé válik. A gurum megtanított, hogy reagáljak arra, ami az energiák világában történik.

Ezek olyan dolgok, amiket jógaoktatóknak meg kell tanulniuk.

Létrejön a gyökérzár, létrejön a kécsari, a beszéd iránti igény megváltozik.

Gyakran kapok leveleket az emberektől, amikben azt írják, hogy amikor meditálnak, nyomást éreznek ezen a ponton, vagy húzást érzeknek azon a ponton, vagy érzékelnek egy érzetet amabban a pontban és így tovább.

Ezek természetes jelenségek. Amikor megtörténnek, reagálj rájuk. Ahol érzed a húzást, engedd, hogy a mantrád odamenjen. Mintha onnan lélegeznél, mintha a mantrád onnan emelkedne fel. Engedd az elméd odamenni, mintha onnan lélegeznél, mintha onnan emelkedne fel a mantrád.

Más alkalommal azt tanítottuk, hogyan ismerd fel, hogy melyik a csakrád. Az egy kicsit más, különálló téma.

Elérhetőek az erről készült hangfelvételek. Ebben a témában 5000 óra hangfelvételünk van az elmúlt 42 évből. Szvámí Ritaván archiválta és megőrizte őket. Van egy nemzetközi önkéntes csapat, akik feliratozzák ezeket. Mire elkészülnek a feliratok, Szvámí Ritaván szerint több, mint 45 000 oldalnyi anyagunk lesz. Ha mindannyian végzitek, akkor ez a munka azután is folytatódik, hogy én már nem élek. Először is elkészíteni 45 000 oldal feliratot, aztán átnézni azokat, és olvashatóvá tenni azokat nagyon sok munka. Ezt a munkát tőletek várjuk, szükségünk van önkéntesekre ehhez a munkához. Ezért Michelle, aki nagyon sokat tesz miközben csendesen ül itt, szervezi, rendszerezi, katalogizálja az anyagokat, CD-ket készít belőlük és így tovább. Tényleg mélyen, nagyon mélyen értékelem azt, amit az emberek tesznek, de még sokkal több munkát kell elvégezni.

Szóval a kezdeti fázisokban három jelenség van, amit megtapasztalhatunk a csakrákban. Egy húzás – befelé húzás, nem kifelé húzás!

  • befelé húzás ezen a területen;
  • nyomás, hívhatjuk nyomásnak;
  • egyfajta érzet megtapasztalása, valamilyen vibrálás, valamilyen történés;
  • és egy áramlás érzése, mintha egy áramlat áradna ebből a területből fölfelé.

Amikor a gerinc természetes módon hajlamossá válik arra,  hogy kiegyenesedjen, akkor egy érzés fog végiggördülni a gerinceden. Olyan lesz, mintha a gerinc végét bedugták volna egy elektromos áramforrásba. De kérlek, ne próbáld meg bedugni magad a falon található konnektorba, mert meg fogsz halni.

Ezek a dolgok nincsenek leírva sehol. Még a Jóga-szútrákról szóló kommentáromban sincsenek leírva. A szövegekben iránymutatások találhatóak.

De amikor az ősi risik tanítottak, nemcsak filozófia órákat adtak. A tapasztalatot adták át. Megváltoztatták a tanítvány tudatosságát, hogy láthasson. És ezért vannak olyan mondatok az Upanisádban, mint az

„État vai Tat“  Ez Az!

„Ezt a tapasztalatot adtam neked, ennek a mantrának a tapasztalását, ezt a fajta ismétlést. Eddig te csak ismételgetted, de nem élted át.“

Csak ezen a tapasztalatom keresztül értheted meg az Upanisadokat, a Védákat a Bibliát az Avesztát. És tanítóvá válsz anélkül, hogy lenne oktatóképzős diplomád. Nekem nincs oktatóképzős diplomám! Senki nincs, aki adna nekem! A Mesterem nem adott nekem diplomát!

Panaszt tegyek?

Ekkor tapasztalatból fogsz beszélni. A Mesterem nekem azt mondta, ne taníts könyvekből, és nem teszem. Előfordul, hogy tanítok egy szöveget, hogy szórakoztassalak benneteket. 2014 októberében a Mahá vákjákról fogok kurzust tartani, a védanta nagy mondatairól. Beüzemelnek egy kis számítógépes képernyőt a szobámban, azon fogom begépelni az előadásokat.

Az emberek kérdezgetnek, ki fog most minket tanítani? A tanítások folytatódnak, ne aggódjatok! Ugyanaz, aki elhozott bennetek ide, ugyanaz, aki elhozott benneteket a Guru asramjába, a Guru lábaihoz, ugyanaz fog vezetni benneteket! A vezetés soha nem szűnik meg a tanítvány számára! A probléma csak az, hogy nincsenek igazi tanítványok! Nincsenek igazi, elkötelezett tanítványok, akik önaguk megtisztítását tűzték ki egyetlen célul.

Ezzel a nyomással vagy húzással egyidőben áramlás érzése, érzete jelenik meg. Ha érted a csakrák tudományát… ha érted a csakrák tudományát: minden csakra erőket szállít, elemeket, amelyek létrehozzák a személyiségedet. Tehát az ébredés a személyiségednek ezekben az adottságaiban, a személyiséged építőelemeiben történik meg. Más változások történnek, amikor a köldökközpont kezd el megnyílni, más változások történnek, amikor a szívcsakra kezd megnyílni és így tovább. Emlékezz arra, hogy nem minden kis érzés vagy érzelem jelzi a csakra megnyílását.

Volt idő, amikor 24 órában rendelkezésére álltam az embereknek, és azt mondtam nekik, hívhattok bármikor.  Éjszakai ember vagyok. Éjszaka végzem a meditációimat, éjszaka végzem a dzsapámat, éjszaka írom az e-mailjeimet, éjszaka dolgozom.

A mineapoliszi meditációs központban volt egy hajnali 6 órás meditációnk minden reggel. Hajnali három órakor lefeküdtem, hogy két órát aludjak, mielőtt elindulok a meditációs központba, hogy odaérjek 6:00-ra.

3:30-kor csörög a telefon. Egy hölgy Kaliforniából hív: „Doktor Árja,  a szívcsakrám nyílik, mit tegyek? Azt mondtad bármikor hívhatlak!“

Tehát hajnali 3:30-kor hívott, akkor feküdtem le, hogy pihenjek két órácskát.

Nyílik a szívcsakrám, mit tegyek?“

Én azt válaszoltam: „Egy dolgot mondj meg nekem: veszekedtél a férjeddel tegnap este?“

Erre így felelt: „Ennek meg mi köze ehhez?“

Szóval nem minden kis szívbéli ingadozásnak van köze a szívcsakra megnyílásához.

Holnap folytatom, Isten áldjon benneteket!

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.