Szvámí Véda – IX. előadás 2. rész

Nyugaton az embereknek gondot okoz elfogadni azt, hogy minden élő lénynek lelke van. Ahogy a meditációs gyakorlásod fejlődik, ennek az univerzális léleknek a megtapasztalása és szikráinak jelenléte minden élő lény testében valóságossá válik számodra, és ennek következtében elér az ahimszá, az erőszakmentesség minden élő lénnyel szemben.

Szarvathá szarvadá szarva-bhutánám an-abhidróhóhahimszá. Az ahimszá definíciója: „minden lehetséges módon, mindenkor, minden lénnyel szemben”. A bármilyen bántalmazásra vagy fájdalom okozására irányuló hajlam hiányát nevezik ahimszának.

Tehát ahogy a meditációs gyakorlásod fejlődik, az ahimszá iránti természetes hajlamod okán válsz majd vegetáriánussá. Még akkor is, ha egyetlen, a vegetarianizmusról szóló vitát sem olvastál. Nincs is szükséged arra, hogy olvassál a vegetáriánus életmód előnyös egészségügyi hatásairól, vagy arról, hogy a vegetáriánus élet hogyan fogja megmenteni a bolygón a gabonával kapcsolatban kialakult helyzetet. Szóval, ahogy a meditációd fejlődik, nem ezek miatt az érvek és viták miatt, hanem az ahimszá iránti természetes hajlamod okán válsz majd vegetáriánussá. Persze akkor, ha most még nem vagy az. Így lesz. Nem azt mondom, hogy vegetáriánusnak kellene lenned. Nem azt mondom, hogy muszáj annak lenned. De ha fejlődést érsz el a meditációban, nem tudsz mit tenni, a hajlamod megváltozik. Érezni fogod a hús és hasonló dolgok hatását az elmédre, és nem akarod majd ezeket a hatásokat. A fejlődésed természetes velejáróiként fognak ezek a dolgok bekövetkezni.   

A meditáció gyakorlásának vannak más előnyei is – javul a memóriád -, de a meditációt nem ezért végzed. Az emberek ilyen leveleket írnak nekem: „Meg akarom tanulni a művészetedet, hogyan lehet jóga nidrában nyelveket tanulni.” ”Ezt én nem tanítom”- válaszolom nekik. Nem azért tanultam meg a jóga nidrát, hogy meg tudjak tanulni olaszul. Nyithatnék egy jó kis iskolát New York City-ben és milliárdossá válhatnék, ha ezt a „művészetet” tanítanám, de amilyen buta idióta vagyok, ez soha nem jutott eszembe, esetleg csak tréfaként. Képzeld el, mi lenne, ha meg tudnám az embereknek tanítani annak a művészetét, hogy pusztán feküdjenek le, és tanuljanak nyelveket! Mindenki ide akarna jönni. (A következő kérdést Szvámí Véda Szvámí Ma Rádhának címezte: – a ford.) Mennyit kellene kérnem érte Ma Rádha? Mondjuk egy három hónapos kurzusért? (A hallgatóság felé): Ebben Ő tud tanácsot adni nekem. Mit meg nem tesznek az emberek a jógával és a meditációval! Ó Istenem! Mit csináltok, emberek? Hát ezért írt Patandzsali? Ezért ültek a risik a Himalájában erdei akadémiáikban? Ezért ültek egykor a Himalája jógii évtizedekig, illetve néha egész életen át a barlangjaikban? Ezért ült a bódhifa alatt Buddha negyvenkilenc napon és negyvenkilenc éjjelen át, a legkisebb mozdulatot sem téve, teljes mozdulatlanságban – hogy követői New York-ba menjenek iskolát nyitni és meggazdagodjanak? Úgyhogy kérlek benneteket, változtassátok meg a jógához és a meditációhoz való hozzáállásotokat, és terjesszétek ezeket a szavakat a jóga közösségekben.

Ahogy fejlődsz, a csendre való hajlamod növekedni fog. Csendet akarsz gyakorolni. Látod, ha komolyan gyakorlod a meditációt, a spirituális fejlődésnek azokat az állomásait, melyekről beszéltem, erőlködés nélkül fogod elérni. A meditációd azonban nyugtalansággal és zavarokkal teli marad, ha az összes többi dolgot nem folytatod napi szinten. Ha ezeket mind naponta gyakorlod, akkor a meditációd könnyebb lesz, és a mindennapi életed részévé válik.   

Kontemplálj egy kicsit ezen. Vedd magadhoz a jelen előadások hanganyagát, figyeld, mikor jelenik meg a könyv, figyelj minden egyes pontra, és nézd meg, mennyire tudod magadba szívni. Ne mondd, hogy: „Ó, Istenem, ez rengeteg! Ó, nekem annyi dolgom van! Feladom.” Olyan ez, mint amikor valaki az autóvezetést akarja megtanulni: „Micsoda? Emlékeznem kell, hogy a kuplungot használjam? Emlékeznem kell, hogy a féket használjam? Emlékeznem kell arra, hogy kormányozzak? Emlékeznem kell, hogy kinézzek jobbra és balra, hátra és előre? Használnom kell a gázpedált? Emlékeznem kell, hogy különböző jelzéseket adjak? Ó, túl sok dolgot kell észben tartanom!” Soha nem tanulsz meg autót vezetni. És akkor képzeld csak el, mennyi mindent kell egy pilótának megtanulnia ahhoz, hogy biztonságban repüljön veled egy repülőgéppel. Ezeket mind szépen lassan, lassan és lassan csinálod, míg végül természetes szokásoddá, természetes készségeddé válnak. Nem gondolod végig kétszer az összes technikai tudnivalót azzal kapcsolatban, hogyan kell egy autót vezetni. Meg kell tanulnod az összes technikai dolgot, azután rögzül benned ez a tudás.

Ezek a dolgok tehát beépülnek az életedbe. és lesz egy természetes hajlamod a csendre. Csendben akarsz lenni. Először kijelölsz egy fél napot egy héten, amikor nincs telefon, nincs tévé. Biztos hallottál már erről a csodálatos Nyepi Day-ről, amit Bali szigetén tartanak. Egyszer egy évben az egész sziget elcsendesedik. Nincsenek autók az utakon. Nincsenek kerékpárok. Nincsenek gyalogosok. A Nigurah Rai nemzetközi repülőtér reggel 6 órától a következő nap reggel 6-ig zárva tart. Nincs tévé, lehetőség szerint nincs világítás, esetleg nem is főznek, csak egyszerű ételt fogyasztanak, és egy 24 órás csendet és kontemplációt tartanak. Milyen lenne, ha a világ összes nemzetének vezetői egyszer összegyűlnének valahol Washington D.C.-ben, Moszkvában, Pekingben vagy Delhiben és tartanának együtt egy ilyen 24 órás csendet? Gondoljátok, hogy lenne eredménye? Aztán ezután tárgyalhatnának.

Azt mondom tehát, hagyd, hogy ezek természetes hajlamaiddá váljanak. Választhatsz, amikor a spirituális naplódat írod, akkor választhatsz. „Ezeken a dolgokon vagy ezen a négy dolgon fogok dolgozni a következő egy évben. És ez lesz az újévi fogadalmad. Mármost ezeknek az új szokásoknak van egy másik szokása: soha nem járnak egyedül, újabb szokásokat hoznak magukkal. Felveszel egyet, kettőt vagy hármat ezek közül a szokások közül, mire az összes, hozzájuk kapcsolódó szokás azt fogja mondani: „Hé, nem mehetsz egyedül, én is veled megyek!” És ezzel együtt más szokásaid is megváltoznak.

Amikor az ahimszát elkezded gyakorolni, a szattvikusabb ételekkel is kísérletezni akarsz majd; ehhez meg a szattvikus beszéd társul később, amihez pedig a szattvikus kapcsolatok fognak csatlakozni. Meséltem már nektek, hogy – nem is tudom, nem emlékszem -, tán nyolc, tíz évvel ezelőtt Minneapolisban a Meditációs Központban adtam egy kicsi, nagyon egyszerű gyakorlatot. A következőt mondtam a résztvevőknek: „Menjél, vegyél magadnak egy naplót, és minden nap írjál bele egy kellemes dolgot, ami aznap történt veled.” Láttál egy gyönyörű madarat? Rendben, írjál róla. Valaki nagyon kedvesen, szeretetteljesen beszélt veled? Írd le. Minden nap írj le egy dolgot. Néhány évvel később Delhibe utaztam, nyugalmazott elnökhelyettesünk, David Hume pedig Delhin át éppen ide tartott az asramba, összefutottunk, és a Hyatt Regency kávézójában kávéztunk, teáztunk, vagy ittunk valamit, amikor egyszer csak azt mondta nekem: „Szvámídzsí, van egy ajándékom a számodra.” „Ó, Istenem” – gondoltam –„állandóan ajándékot ad nekem, vajon most mit fog adni?” Nos, volt nála három, gyönyörűen bekötött könyv, mely a három év alatt naponta lejegyzett, aznapi csodás történetet tartalmazta. Becsben tartom ezeket, ma is megvannak ezek a kötetek. Soha senki nem adott nekem ilyen ajándékot. Elképzelhetitek, hogy 365-ször 3, akármennyi legyen is, mondjuk ezer szép gondolat milyen hatással lenne a kommunikációdra, hogyan befolyásolná egyéb érzelmeidet. Miután leírtad azt a gyönyörű gondolatot, amikor lefekszel aludni, milyen kedélyállapotban leszel, és ezt követően milyen álmaid lesznek?

A spirituális fejlődésed során megváltozik az álmaid minősége. No, de eleget beszéltem. Épp elég munkát adtam nektek, dolgokat, melyekre törekedhettek, melyekkel kapcsolatos ambícióitok lehetnek. Amikor öt év csend után 2018 februárjában kinyitom a számat, egy évig – esetleg több vagy kevesebb ideig – még tanítani fogok. Nem tudom. Addig is, a tanítás más formákban fog érkezni. Rendben.

És mi is az az egy szokás? A homlokod. Megteszel nekem egy apró dolgot? Tudom, hogy szeretsz engem és szereted a Mesteremet. Megtennél egy csekélységet? – Tartsd a homlokodat ellazultan. És a másik dolog: két- vagy háromóránként két vagy három perc légzéstudatosítás, ott, ahol éppen vagy. Mintha itt lennél – egyedül, abszolút egyedüllétben, ahogy itt vagy ebben a csarnokban. Te vagy az egyetlen ember a csarnokban. Senki más nem ül ott, ahol te, tehát abszolút egyedüllétben vagy.      

Lazítsd el a homlokodat. Érezd a levegő áramlását és gyengéd érintését az orrjáratokban… lassan, finoman, egyenletesen lélegezve, nincs szünet a lélegzetvételek között… belégzés és kilégzés a mantrával… tartsd fenn ezt az áramlást… Anélkül, hogy megszakítanád ezt az áramlást, gyengéden nyisd ki a szemed. Isten áldjon mindnyájatokat!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.