Szvámi Véda – V. előadás 2. rész

Az indiai társadalom ebből a szempontból nagyon gyenge. Azt mondják az emberek “Szvámídzsí, majd az áldásod segít. Magamtól nem vagyok képes rá. Szvámídzsí, áldj meg engem ezzel a tudással.” Azt akarják, hogy a szvámí végezze el az egész munkát, de nem akarnak leülni meditálni, és nem akarnak csendet gyakorolni.

Amit nagyon szeretek a nyugati emberekben az az, hogy ők tesznek. A nyugati, a koreai, a tajvani, a kínai emberek tesznek. Elvégzik a gyakorlásukat. Indiában nagyon kevesen gyakorolnak. Ők csak áldást akarnak, kedvességet, hogy magától megtörténjen…”Érints meg a fejemen, hogy megvilágosodjak.”

Ez egy nagyon lusta társadalom. Elnézést kérek az indiai barátaimtól. Mindig azzal vádolnak, hogy indiai létemre folyton kritizálom az indiaiakat. Az indiaiaknak más erősségeik vannak.

Ezután, a folyamatban elkezded érezni, mit jelent a csakra. Máskor megtanítottam a módszereket, melyekkel felismerheted a csakráidat. É – ahogy elmagyaráztam tegnap – van egy rendszer, ami felfelé nyom és felfelé húz. Az alsóbb csakrák energiája felfelé nyom, a magasabb csakrák energiája felfelé húz. A kettő összeadódik, és megpihen a szívcsakrában, aminek a szimbóluma a felfelé néző és lefelé néző háromszög, mert ez az a hely, ahol a nyomás és a húzás találkozik. Akik ezt már megtapasztalták, tudják mit jelent tapasztalati szinten ez a felfelé néző és lefelé néző háromszög.

Kérlek, ne menjetek haza és kezdjétek el ezeket a dolgokat tanítani anélkül, hogy megtapasztaltátok volna, csak azért, hogy felvágjatok azzal, hogy milyen sokat tudtok. Van egy erős csábítás, hogy felvágjunk vele. Előbb tapasztaljátok meg, valósítsátok meg, legyen ez valóság számotokra, és akkor a tanításotok igazán hatásos és helyes lesz. Máskülönben tanítotok valakit, és ennek az embernek az energiái minden irányba kezdenek áramolni, és panaszkodni kezd, hogy amióta ezt a gyakorlást elkezdte, fáj a válla… fáj a háta… mert  a tanító nem vezette az energiát a sima, direkt ösvénybe és az energia rossz helyekre áramolt.

Szóval a csakrákban kezdetben háromféle tapasztalatot fogsz érezni. Egy nyomást azon a területen – ezt mondtam tegnap. Egy nyomást érzel azon a területen. Bizonyos érzeteket tapasztalsz ezen a területen. Vagy egyfajta áramlást érzel, valami áramlik, az energia áramlik. Ez három kezdeti érzet, ami a csakrákban történik. Ezzel egy időben kérlek, emlékezz arra, hogy ezek a csakrák a pszicho-, neuro-, fiziológiai központjaid. És minden különféle érzelmed és érzelmi mintázatod más csakrához kapcsolódik. Más pszicho–neuro-fiziológiai viselkedések, reakciók indulnak be az erők hatására a különböző csakrákban.

Ha fejlődsz spirituálisan, ezek az érzelmek megtisztulnak.

Évtizedeket töltöttünk azzal, hogy az érzelmi tisztításról beszéljünk, szóval ezúttal nem megyek bele ennek a mélységeibe.

Egyesek akkor kezdik el érezni az áramlást, amikor a gerincnek már megvan az a hajlama, hogy egyenes legyen. A tantra szövegekben ezt pipillikának nevezik, mintha hangyák mászkálnának a gerinc belsejében. De nincsenek ott hangyák. Egy energia áramforrás indul be ilyenkor, és egy magasabb feszültség indul el, olyan, amit még kezelni tudsz. Ha ennél magasabb feszültség áramolna, megőrülnél, mert a tárhelyednek nincs meg pillanatnyilag a képessége, hogy erőteljesebb tartalmat befogadjon. Szóval csak azt fogod megkapni, aminek a fogadására felkészítetted a rendszeredet. És meg kell tanulnod, hogy felszívd, beépítsd ezt. Sok ember számára tanítjuk azt a fajta légzést, amikor mintha a légzés egy üregen keresztül áramolna a gerincen keresztül.

Sokan azt kérdezik: “Szvámídzsí, amikor ezt végzem, sokszor úgy érzem, mintha a belégzésre az energia felfelé áramolna, és a kilégzésre az energia lefelé áramolna.” Mások pedig azt mondják “Épp fordítva érzem, kilégzésre érzem a légzést lefelé süllyedni, belégzésre érzem az energiát felfelé emelkedni. Melyiket végezzem?”

Amelyik számodra természetesen megtörténik, azt végezd. Rendben?

Most mondok valamit, ami össze fog zavarni benneteket, és majd 10 év múlva elkezditek tanulmányozni. Az egyik célja a légzőgyakorlatoknak azon a módon, ahogy mi tanítjuk az, hogy átváltoztassuk a szó-ham mantrát hamsza mantrává. Szvámí Prajag feltett nekem egy kérdést egyszer. Két verziója létezik a versnek, amely több szövegben is felmerül. Néhány verzió azt mondja, hogy a szó-val a légzés kiáramlik, a ham-mal pedig beáramlik. Más szövegek ennek ellenkezőjét mondják. Ham-mal áramlik ki a légzés és szó-val áramlik be.

Mi a ham-mal kezdünk a kilégzésre és szó-val a belégzésre. De később, ahogy fejlődsz, az irányváltás magától megtörténik. Nem kell ezért erőfeszítést tenned. És ekkor válik hamsza mantrává. Van egy hatalmas tudomány, ami erre épül. Rendben.

Szóval, amikor ezt elkezded megtapasztalni, megérted mit értek a légzés 5 eleme alatt. És a légzés elkezd lelassulni. Most összezavarlak benneteket. Mit jelent az 5 elem a légzésben? Maradj itt még egy évet…és megtanítom neked.

Az emberek tízezer évnyi tudást akarnak megkapni 10 nap alatt, mert olyan messziről jöttek, és olyan sok pénzt költöttek az útra. Természetesen, vigyetek el annyit, amennyit csak tudtok.

Szóval a légzés lelassul, és aztán belépsz az ösvényre – mit mondtam erről az ösvényről, minek az ösvénye volt ez? Szahadzsa. Szóval ezután a szahadzsa khumbaka megtörténik. Megtörténik. A szahadzsa khumbakát nem gyakorolod. Megtörténik. A légzés annyira finommá válik, hogy eltűnik az ákása tattvában. Egy pillanatra megszűnik. Amikor megszűnik, akárcsak pár pillanatra, olvadj bele.

Ezek nem olyan dolgok, amik erőfeszítéseddel történhetnek. Az erők hatására történik meg, amelyek reagálnak. Mire reagálnak? A törekvésedre reagálnak, a meditációs gyakorlásodra, az elköteleződésedre a meditáció iránt. Amikor már nem rohansz, rohansz, rohansz. “Gyerünk, üljünk le gyorsan 10 percre. Lejárt már a 10 perc? Sietnem kell, hadd menjek…” Ez nem fog működni. Persze megtörténhet. Van, akik el tudja érni 10 perc alatt azt, amit mások 10 óra alatt érnek el. De akkor Azzá kell válnod. Szóval az a cél a légzéseddel, hogy elérd a szahadzsa khumbakát vagy kévala khumbakát. De ezek a dolgok meg fognak történni.

Folytatni fogom, még 4 napunk van. Meglátjuk, mennyit tudunk elvégezni 4 nap alatt, a többit majd számítógépen küldöm el. Rendben?

Hogy viselkedik mindenki homloka? Némely homlokok jól viselkednek. Mások elfeledkeztek róla. Néhányan emlékeztetik magukat, és örülök ennek. És hogy boldogultok azzal, hogy emlékeztessétek magatokat a három perces Önmagatokra figyelésre? Megtörténhet közben, hogy megtapasztaljátok az Atma Tattva Avalókanam állapotát. Hogy éberré váltok az igazi Önmagatokra. Elkezdtek éberré válni. Bepillantást kaptok abba, hogy mi is az igazi Önmagatok. Túl a testen, túl a légzésen, túl az érzékeken, túl az érzelmeken, túl az ego önazonosításán.

Hozd az elméd figyelmét Önmagadra! Lazítsd el a homlokod! Érezd az áramlást, ahogy a lélegzeted érinti az orrnyílásaid. A mantráddal (együtt áramlik) minden lélegzeted … az áramlás megszakítása nélkül gyengéden nyisd ki a szemedet! Határozd el, hogy belépsz spirituális Önmagadba ezen a módon naponta többször.

Az Isten és a Guru áldjon meg mindnyájatokat!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.