Üzenet a Nemzetközi Jóganapra

Írta: Szvámí Véda Bhárati, 2015. május 24.

 „Yogah szamadhih – A jóga azt jelenti szamádhi.” és „Yogo moksa-pravartakah – Jóga az, ami ösztökél és spirituális szabadságot (moksa) nyújt.”

Szóljon mindez az isteni Atman jógában megnyilvánuló kedves formáihoz.

Kedves Önvalóm!

Tisztelettel hajolok meg a Guru-vonal alapítói, bölcsei, risijei előtt, akiknek együttérzése, intuíciója és éleslátása által, ez az örök tudás áldást és jótéteményeket nyújt számunkra az emberiség szellemi fejlődésének jelen történelme során.

Következzék ennek egyik legaktuálisabb példája…

Nem sokkal az után, hogy Narendra Modi urat India miniszter elnökének választották, ő azzal a javaslattal állt az Egyesült Nemzetek elé, hogy hozzanak létre egy Nemzetközi Jóganapot. Lenyűgöző módon 177 nemzet támogatta a javaslatot. Így lett tehát a június 21-e minden évben Nemzetközi Jóganappá.

Egy ilyen napon mindazok, akik keresésük során a jóga spirituális belső lényegét követik, legyen szó a szellemi jóga bármelyik ágáról is, fontos hogy találkozzanak és megosszák belső tapasztalataikat, előrehaladásukon kontempláljanak és mély belső csendbe merüljenek.

Gyűljön össze és meditáljon ezen a napon mindenki, aki a risik által tanított jóga ősi rendszerének útját járja. Meditáljon testével, elméjével és szellemével.

Mit is nyújthat számunkra a jóga? Lássunk egy mai példát.

Általában amikor a politikusok választási lázban égnek, az eredményhirdetés napján rendkívül feszült idegállapotba kerülnek, csak a TV-t figyelik, mindenfelé telefonálgatnak és hasonlókat tesznek.

India jelenlegi miniszterelnöke, aki egy szvámí által beavatásban részesült, 2014. május 16-án a választási eredmények kihirdetését várta. Azon a napon azonban, déli 12 óra elmúltáig egyáltalán nem kapcsolta be a TV-t; egymagában ült és meditált. Ez egy meditáló útja. És ez az, amit a jóga nyújt számunkra. A legnagyobb sikert érjük el és mégis elcsendesedve maradunk.

Amikor az Egyesült Államokba látogatott, éppen a szent böjt időszak közepén járt. Feszített programja volt. Több találkozón vett részt Obama elnökkel, lenyűgöző nyilvános beszédeket tartott, beleértve azt is, amit a Madison Square Gardenben mondott, s mindeközben böjtölt. Határtalan energiája mindenkire ösztönzően hatott; mindenkit kíváncsivá tett, hogy vajon mi lehet a forrása ennek az energiának és vonzerőnek.

A forrás a jóga és meditáció gyakorlása.

Ez csak egy a mai kor példái közül. Egyetlen szemléletes példája annak, hogy mivel szolgálhat számunkra a jóga a mindennapok során. Ez mindössze csak egyetlen példa.

Ne mondd, hogy „Nem tudok meditálni, mert lefoglal a világi sikerek megszerzése.” Törekedj a sikerre és érd el, ne válj azonban feszültté a siker elérése során.

Mi ez a jóga? Miről is van szó? Mik a jelei annak, hogy valaki jógát gyakorol?

Patandzsali Jóga-szútráinak legelső szútrájában Vjásza, a legelső és legkiemelkedőbb szövegmagyarázó bölcs, így határozza meg:

            Yogah szamadhih.

            A jóga (azt jelenti) szamádhi.

A „Yogah szamadhih.” szervezetünk logója is egyben, melynek neve AHYMSIN (A Himalájai Jóga Meditációs Társaságainak Nemzetközi Szervezete) és központja Rishikeshben található Szvámí Ráma Szádhaka Grámajában.

A jóga leghitelesebb ősi szövege ilyen kifejezésekkel beszél róla.

Az ajurvéda leghitelesebb ősi szövege a Csharaka-szamhita a következőt jelenti ki:

Yogo moksa-pravartakah.

Jóga az, ami ösztökél és spirituális szabadságot (moksa) nyújt.

Sarira-szthana 1.137

Kérlek benneteket, jegyezzétek meg jól ezeket a meghatározásokat és ismertessétek meg őket mindazokkal, akik a jóga ösvényére lépnek bármilyen útról is érkezzenek.

            Yogah szamadhih.

            Yogo moksa-pravartaka.

Amikor a koreai buddhisták elbúcsúznak, a következőt mondják:

            Legyen részed a megvilágosodásban!

Merülj a csendességbe ezzel. Lépj be az istenség templomába, mely a te ötrétegű hármas tested, és tapasztald meg a nyugalmat, az elme csendjét. Csendesítsd le az elmét, lazítsd el a homlokod.

Vond a tudatosságod a lélegzeted érzékelésére, fogadd ezt az ajándékot hálával, alázattal és tisztelettel.

Érezd a lélegzeted áramlását és érintését az orrlyukaidban. Lélegezz finoman, lassan, egyenletesen, rándulástól mentesen, az elme rándulása nélkül, lassú, finom, egyenletes, rándulás nélküli lélegzettel.

Végy bármilyen Isten vagy Istenanya nevet vallásod/tradíciód szerint, ne a szádba, ne a nyelvedre…

Mindössze csak érezd a lélegzeted áramlását és érintését az orrlyukaidban, és gondolj erre a névre, ahogy kilélegzel és gondolj erre a névre, ahogy belélegzel.

Mindazok, akik személyes mantra beavatásban részesültek használhatják mantrájukat vagy a hitük szerinti Isten vagy Istenanya nevet, és ha nincs ilyen hitük, kilégzés során gondolják azt, hogy „egy”, belégzés során azt, hogy „kettő”.

Érezd a lélegzeted áramlását és érintését az orrlyukaidban a név áramlásával az elmédben…
Folytasd a finom, egyenletes áramlást…

Nincs rángás, nincs légzés a lélegzetek között. Szemléld, ahogy az elméd, a név és a lélegzet egységes tudatfolyammá válik… áramolj ebben a folyamban…

Anélkül, hogy megtörnéd ennek a folyamnak a tudatosságát, gyengéden nyisd ki a szemeidet, de engedd, hogy az elme, a tiszta név és lélegzet csendes folyama egybeolvadjon a tudatban, folytasd az áramlást nyitott szemekkel is.

Határozd el az elmédben, hogy naponta számos alkalommal csendesíted le az elmédet ily módon. Légy sikeres a jógában! Légy megvilágosodott!

Mahamandaleshwar Swami Veda Bharati, D. Litt.
Swami Rama Sadhaka Grama, Virbhadra Road,
Rishikesh (Uttarakhand) 249293, India
ahymsin@ahymsin.org
www.ahymsin.org

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.